Кой и защо е участвал в схемите на Румен Гайтански - Вълка?

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:51 / 14.08.2024
1468
Кой и защо е участвал в схемите на Румен Гайтански - Вълка? 

Както днес по-рано стана ясно от парламентарната група на ПП-ДБ внесоха искане за оставката на изпълняващия длъжността председател на антикорупционната комисия Антон Славчев. Съобщение за разследване на заема от ББР беше подадено преди няколко дни, когато стартира и самото разследване. 

Припомняме, че първият сигнал за нередности с отпускането на кредита от близо 150 милиона лева е още от лятото на 2021 година когато Кирил Петков, тогава служебен министър на икономиката сменя ръководството на Българската банка за развитие. 

Действия по събиране на кредита се предприемат в края на 2022 и през 2023 година. А в средата на тази година вече става пределно ясно, че кредитът първо е необезпечен и второ - несъбираем т.е. от тези факти можем да направим две предположения.

Първото - на този етап са събрани достатъчно доказателства, че има извършени престъпления - от висши служители на банката - по отпускането на кредита и от кредитополучателя по предоставянето на неверни документи за получаването на кредита, съобщават от БНТ. 

Другите факти, обаче - искането на оставката на шефа на Антикорупционната комисия, твърденията, че с 30 милиона от този кредит, т.е. 20% от общата сума е платен дълг на ТЕЦ Варна, собственост на Ахмед Доган и Данаил Папазов към друга търговска банка и заявлението от последните дни за промяна в собствеността на ТЕЦ-а могат да доведат до второто предположение, че действията на разследващите са конюнктурно мотивирани. Кое от двете ще се потвърди предстои да разберем.

От станалото ясно до момента можем да предположим, че потенциално обвиняеми по това разследване би следвало да бъдат Румен Гайтански за използването на документи с невярно съдържание за получаване на кредита. И най-вероятно Стоян Мавродиев за длъжностно престъпление във връзка с одобряването и отпускането на кредита от страна на ББР.  Към момента има информация, че и двамата са извън България. 

За Гайтански има данни, че е напуснал страната преди около две седмици, но се е прибрал в България в края на миналата седмица и в началото на тази отново е напуснал в посока Гърция. За Стоян Мавродиев има данни, че от близо 20 дни също е на територията на Гърция. В утрешния ден ще стане ясно дали от  прокуратурата след днешните обиски са събрали достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинения, на кого и за какво.

Виж коментарите (0)

Още по темата (36):
06.09.2024 Това е луксозният автомобил, открит в гаража на сарая в Росенец и свързан с разследването срещу Вълка
06.09.2024 Полицията иззе луксозен брониран автомобил и лодка от Росенец, издирвани по разследването срещу Вълка и Стоян Мавродиев
27.08.2024 Ахмед Доган вече не е част от борда на директорите на ТЕЦ "Варна"
27.08.2024 Вълка остава в ареста
27.08.2024 Съдът гледа мярката на бизнесмена Румен Гайтански
26.08.2024 Румен Гайтански - Вълка обжалва ареста си
Още новини от Национални новини:
Екатерина Захариева: Осъзнавам отговорността 
Гуцанов за ресора на българския еврокомисар: Надявахме се енергет...
Атанас Запрянов ще участва в среща с други министри на отбраната ...
Нов вариант на COVID-19 се разпространява с пълна сила в Европа, ...
Източногерманец: Опитахме да избягаме през България, но ахтополск...
Икономически съветник в БСК: Почти 1 млн. души получават пари на ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).