След шоковото поскъпване на месото в световен мащаб, сега цените са се върнали на нивата от миналата година. Но не и в България.
Поскъпването при свинското месо е над 17%. И въпреки че цените на фуражите се успокоиха, а те са основната причина за по-скъпото месо, у нас поевтиняване не се отчита, за разлика от чужбина.
"Нещата седят по особен начин. В световен мащаб, на световните борси, месата се върнаха на старите си цени, с един процент по-високи са от миналата година. В България в момента спрямо същата тази минала година свинското е със 17% по-скъпо", обясни Едуард Стойчев от Комисия по стоковите борси и тържищата.
Плодовете ще ни излязат до 40% по-скъпи. За боба, лещата, брашното и яйцата ще ни се наложи да плащаме 20 на сто повече.
За година най-сериозно е намаляла цената на чесъна - с почти 20%. Захарта, оризът и лещата поевтиняват с под 10 на сто.
Източник: Нова ТВ
Още по темата (77): | |