Колко харчим за Никулден и как да избираме рибата за трапезата правилно?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:14 / 01.12.2022
1138
Остават 5 дни до Никулден и пазарът на риба започва да се раздвижва осезаемо. Обикновено 2-3 дни преди празника домакинствата купуват от традиционния продукт, като най-често на Никулден се яде шаран. Някои големите вериги магазини у нас са пуснали промоция на рибата, като тя се продава за около 9 лева килограмът.

Обикновено шаранът тежи около 1,5-2 кг, което значи, че за една риба трябва да се бръкнете средно с 15-18 лева. Ако не обичате да готвите риба вкъщи, ресторанти предлагат готов, пълнен шаран, който може да закупите на цени между 25 и 34 лева в зависимост от заведението, съобщава bTV.

При положение, че шаранът не е вашата риба, имате достатъчно разнообразие от риби, на които може да се насладите. В онлайн магазините охладената сьомга върви около 38 лева килограмът, сьомговата пъстърва е десет лева по-евтина. Филето от риба тон държи по-висока цена от 43 лева за кг. 11 лева струва бялата риба мерлуза, филе от хек е 17 лева, а треската -26 лева за кг.

Ако предпочитате цяла риба, може да вземете ципура срещу 17 лева за кг или лаврак за 23 лв. Килограмът лефер се продава по-скъпо- около 40 лева.

Как правилно да избираме риба?

Има няколко важни неща, които трябва да имате предвид, когато купувате риба, пише guide.michelin.com.

1. Проверете очите

Ако нямате свободно време или предпочитате да не се докосвате до прясната риба, най-бързият начин да разберете дали една цяла риба е прясна е да проверите очите. Те трябва да са чисти, изпъкнали с тъмни зеници и да изглеждат възможно най-живи. Мътните очи, където зеницата не се вижда, са сигурен знак, че рибата е стара.

2. Проверете перките и опашката

Перките и опашката на рибата са друг показателен знак за това дали рибата е била обработена правилно. Това са частите, които стърчат най-много и неправилното боравене би довело до разкъсване на перките. За да проверите дали цялата риба е все още свежа, докоснете опашката, за да се уверите, че все още е гъвкава. Изсушените, чупливи перки са белег на остаряване.

3. Подушете добре

Преди да вземете рибата не забравяйте да подушите добре, тъй като всички неприятни миризми показват, че продавачът може да е измамник. Прясната риба трябва да мирише на море – всяка странна миризма е индикация, че рибата не просто е стара, но е започнала да гние.

4. Проверете хрилете

Ако търговецът на риба позволява, надникнете в хрилете, за да се уверите, че вътрешността им е червена. Това е основно мястото, където са кислородните съдове на рибата и колкото по-свежа е тя, толкова по-ярко червено трябва да бъде това място. Хрилете са склонни да потъмняват с времето, тъй като неговият миоглобин би се окислил до метмиоглобин. Избягвайте рибата, която е станала кафява или дори черна при хрилете.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14):
06.12.2022 30 кг риба дариха рибарите за Никулен в кв. "Аспарухово"
06.12.2022 Във Варна отбелязаха тържествено Никулден
06.12.2022 Богословът Георги Тодоров: Трябва да се учим на това милосърдие и смирение, което е имал Свети Никола
06.12.2022 Голяма сполука за рибар на Никулден
06.12.2022 Благотворителен фестивал "Да споделим Никулден" помага на възрастни хора във Варна
06.12.2022 Никулден е
Още новини от Национални новини:
Чиновниците недоволни: Отнеха ни "клас прослужено време", докато ...
Депутатите си дадоха един час почивка, за да решат дали ще има бя...
Прокурорската колегия на ВСС допусна за изслушване Сарафов
Корнелия Нинова: Връщам се!
Данни показват: Българите ще похарчат над 100 млн. лв. за Черния ...
Главчев призова: Нека да не прехвърлят проблемите от болната глав...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).