Колко ще ни излезе един буркан домашно приготвена туршия?
Цената зависи от вида на туршията, но себестойността на буркан може да е под 2 лв., заяви Владимир Иванов от Държавна комисия по стокови борси и тържища в предаването "Тази сутрин" по bTV.
Той даде пример с киселите краставички, където буркан може да струва към 1,5 лв., ако са мариновани то цената ще е малко над 2 лв. Във всички случаи цената на домашно приготвената зимнина ще е по-добра от тази в магазина, каза Иванов.
"Средното увеличение на зеленчуците е около 7-8%. Общо взето зимнината ще е с около 10% по-скъпа от миналта година."
"Борсовите цени на килограм домат за консервиране е 1,60 лв. Морковите към момента са 1,05 лв. Червеният пипер е около 1,70 лв. Зелето е на по-ниска цена в сравнение от миналато година - 0,86 лв. А тържищната цена на литър олио е 4,86 лв.".
Например Йорданка и майка ѝ Цветанка живеят във врачанското село. Двете са направили 17 буркана с парена туршия със зеле, моркови и чушки.
"Грубо казано за тези буркани аз съм вложила 25 лв. Моята калкулация показва, че един буркан ми излиза 1,35 лв. Не знам колко ще струва на пазара, но вероятно ще е много повече", разказват те.
Срокът на годност на тази зимнина е до пролетта. Цветанка разказа, че преди да има буркани зимнината е правена в делви затворени с лозови листа