Коминочистачите минават на ДДС

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:24 / 20.03.2011
654
Дейността на занаятчиите, включително на коминочистачите, ще може да се облага вече с ДДС, решиха депутатите. Ако майсторите упражняват дейността си самостоятелно, а не са наети от фирма, ще са длъжни също така да се вписват в БУЛСТАТ регистъра. Който не го направи, ще бъде глобяван от 100 до 1000 лв., като вторият акт за това провинение ще набъбва до 2 бона, решиха още народните избраници, които вчера приеха на второ четене промени в Закона за занаятите. Мнозинството защити предложените от кабинета изменения с мотива, че по този начин занаятчиите ще могат да си възстановяват вложените в материали средства.

Поправките предизвикаха остър спор между управляващите и опозицията, тъй като предвиждат също така редуциране на списъка с дейностите, за които се изискват специфични умения от 129 на 57. След приемането на измененията, чието гласуване вследствие на разгорещената дискусия беше отложено за идната седмица, за занаятчии вече няма да се считат например бижутерите. Зидарите, мазачите и останалите майстори в строителството също изпадат от списъка, за сметка на фризьорството, което и в бъдеще ще се счита за занаят. Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който даде пример именно със строителството, ограничаването не означава, че всеки професионалист няма да може да продължава да членува в занаятчийската камара, макар че задължението за това отпада. Законотворецът подчерта, че когато определени професии не са сред занаятите, няма да се налага специално обучение на камарата, както и провеждане на съответните изпити.

Занаятите ще се делят вече на две групи - художествени и всички останали. Сред тях са тенекиджийството, грънчарството, звънчарството, ножарството, изработването на накити и на изделия от ковано желязо, художественото плетиво и обработка на камък, направата на кукли с национални носии. За занаятчии ще се считат и ключарите, часовникарите, шивачите, обущарите, ковачите , както и майсторите, които поправят велосипеди.

Продължителността на обучението и квалификацията на кандидатите, които след успешно положен изпит пред специална комисия ще се сдобиват с тапии от регионалните занаятчийски камари, трябва да е минимум 14 години. Майсторско свидетелство ще получават всички с диплома за висше и поне 2 години стаж в съответната област, както и калфите, които обаче няма да имат право да предават знанията и уменията си на чираците.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Доц. Наталия Киселова влиза в листите на "БСП-Обединена левица" з...
"Бащата" на валутния борд: Няма никаква полза от еврото, защото л...
Заради неправилно изпреварване е станала тежката катастрофа край ...
Хиляди пенсионери са ощетени заради тавана на пенсиите
Голяма фирма сама изтегли опасен продукт от пазара у нас
Днес изпращаме последния летен ден, утре идва астрономическата ес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).