ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Консумацията на прясно мляко увеличава риска от сърдечни заболявания | ||||||
| ||||||
Карл Михаелсон, MD, PhD, професор по медицинска епидемиология в Катедрата по хирургични науки в университета в Упсала, Швеция, ръководи проучването. Изследователите анализираха две многогодишни кохортни проучвания, които следват диетите и начина на живот на участниците. Чрез проследяване на различни показатели и самооценен прием на храна и напитки, изследователите установиха, че жените, които консумират 300 милилитра (mL) или повече неферментирало или обикновено мляко, имат връзка с по-висок риск от исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда (сърдечен атака). Докато неферментиралото мляко показва отрицателна връзка със сърдечните заболявания при жените, ферментиралите млечни продукти - като кисело мляко и кисело мляко - не показват връзка с такъв риск. Анализиране на сърдечно-съдовото въздействие на млечните продукти Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в Съединените щати, като статистиката Trusted Source показва, че е отговорна за повече от 700 000 смъртни случая през 2022 г. Докато сърдечните заболявания са по-разпространени при мъжете, отколкото при жените, жените умират по-често от сърдечни заболявания. Редица фактори могат да допринесат за развитието на сърдечни заболявания като генетика, диета и начин на живот, тютюнопушене и пиене на алкохол. Настоящото проучване на шведски мъже и жени изследва как консумацията на мляко може да допринесе за сърдечни заболявания. Въпреки че млякото има ползи за здравето, като например осигуряване на витамин D и протеини, много учени се чудят как то влияе на сърцето. Изследователите анализираха данни от две кохортни проучвания: шведската мамографска кохорта (SMC) и кохортата на шведските мъже (COSM). И двете проучвания проследяват данни за начина на живот на участниците, включително консумация на храна и напитки, индекс на телесна маса (ИТМ), сърдечни заболявания и сърдечни удари. Някои участници предоставиха и плазмени проби, които изследователите използваха за анализ на протеомиката, което се отнася до изследването на протеинови модели. Като част от отчитането на храната и напитките, участниците съобщават за консумацията на мляко. Те изброяват колко често консумират мляко, дали е ферментирало или не, както и количеството консумирано мляко. Анализът на кръвната плазма измерва 276 протеинови биомаркери. Целта беше да се види как наличието на биомаркери, свързани с исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда, се сравнява с консумацията на мляко. 4 чаши мляко на ден, свързани с по-висок риск от сърдечни заболявания След като анализират кръвната плазма и я сравняват със самооценената от участниците консумация на мляко, изследователите не откриват връзка между ферментиралото мляко и увеличаването на сърдечните заболявания при мъжете или жените. Когато сравняват количеството консумирано неферментирало мляко, учените отбелязват увеличение както на исхемичната болест на сърцето, така и на миокардния инфаркт при жени, които пият по-големи количества мляко. Няма увеличение на този риск при мъжете. Жените, които пият 100 ml (или половин чаша) неферментирало мляко дневно, са имали по-ниски нива на тези заболявания в сравнение с жените, които са консумирали повече от 300 ml (или 1,5 чаши) неферментирало мляко. Учените открили, че консумацията на 4 чаши неферментирало мляко дневно е свързана с 21% по-висок риск от развитие на исхемична болест на сърцето в сравнение с консумацията на половин чаша на ден. Изследователите отбелязват, че дори когато се коригират факторите, свързани с начина на живот, резултатите са последователни при всички проценти на млечна мазнина. Жените, които пият по-големи количества неферментирало мляко, имат по-високи нива на ангиотензин-конвертиращ ензим 2 (ACE-2 Trusted Source) и по-ниски нива на фибробластен растежен фактор 21 (FGF21). И двете са маркери, които са свързани с риска от исхемична болест на сърцето. Хората с повишени нива на ACE-2 са показали по-високи нива на сърдечно-съдова смъртност и повишените нива на FGF21 могат да бъдат свързани със сърдечно увреждане. Защо неферментиралото мляко може да увеличи риска от сърдечни заболявания при жените? Cheng-Han Chen, сертифициран от борда интервенционален кардиолог и медицински директор на програмата за структурно сърце в MemorialCare Saddleback Medical Center в Лагуна Хилс, Калифорния, който не е участвал в това проучване, говори с Medical News Today за неговите констатации. Разсъждавайки върху това защо би имало връзка с повишен риск при жените, които консумират неферментирало мляко, да развият сърдечно заболяване или инфаркт в сравнение с мъжете, Чен каза, че това остава неясно. "Възможно е специфичните за пола разлики в метаболизма на млечните компоненти като лактозата да доведат до разлики в продуктите на разграждане, което потенциално може да причини разлики в оксидативния стрес и възпалението“, предположи той. "Това може да доведе до повишен риск от развитие на сърдечни заболявания." Чен също така обсъди как ферментиралото мляко може потенциално да предложи ползи за защита на сърцето. "Ферментиралите млечни продукти като киселото мляко са богати на бактерии (например Lactobacillus), които влияят върху състава на нашия чревен микробиом“, обясни той. Благоприятните ефекти на млякото вероятно са свързани с ползата от него за микробиома. Освен това Чен отбеляза, че докато са необходими повече изследвания за микробиома и здравето на сърцето, "много проучвания са установили, че различните състави на микробиома могат да помогнат за намаляване на риска от високо кръвно налягане, диабет и дори сърдечни заболявания.“ Джон Хигинс, MD, кардиолог в UTHealth Houston, също говори с MNT за проучването. Хигинс, който не е участвал в това изследване, не намира резултатите от изследването на неферментиралото мляко за изненадващи. Той ни каза, че: "Като се има предвид, че има ефекти от повишено възпаление, особено при жените, това не е изненадващо. Мъжете изглежда [по-способни] да разграждат някои възпалителни продукти в неферментиралото мляко. Той също така говори за това как ферментиралото мляко може да предложи повече сърдечно-съдови ползи, нищо че "ферментиралото мляко е пълно с витамин B12, D, рибофлавин (B2), калций, магнезий и протеини, което се свързва с намалено възпаление.“ "Също така, той насърчава подобрен микробиом (здраве на червата), подобрен имунитет, намален стрес и помага за поддържане на нивата на кръвната захар“, добави той. Въпреки че авторите на изследването казват, че са необходими повече изследвания, проучването дава възможност един ден диетичните насоки да бъдат променени, за да включват ферментирало мляко. "Ферментиралите млечни продукти изглеждат безопасни както за мъжете, така и за жените, така че те вероятно трябва да бъдат предпочитани в бъдещите насоки“, каза Хигинс. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 24.11.2024 г.
+1
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
И във Варна удължиха ваканцията на учениците
12:49 / 23.11.2024
НИМХ предупреди варненци: Опасно време днес!
08:44 / 23.11.2024
Скъпите имоти във Варна: Каква е причината?
13:15 / 24.11.2024
Догодина вероятно няма да има български праскови, череши и сливи?
09:36 / 24.11.2024
Катастрофа на "Хемус" посока Варна затруднява движението
14:04 / 23.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове? | ||
Много добре (501) | 15% | |
Добре, но можеше и по-добре (457) | 14% | |
Не се справи (640) | 19% | |
Пълна трагедия (1768) | 53% |