Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Костадин Илчев, майстор: Да направиш една гайда ти трябва сърце и душа
Автор: Екип Varna24.bg 15:33 / 13.06.2024Коментари (0)1279
© Личен архив
Да направиш една гайда ти трябва не само да знаеш как, а и да вложиш сърце и душа в направата й. Това каза Костадин Илчев – майстор на каба гайди в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

 "Гайдата е целият ми живот – откакто като малък започнах да свиря, целият ми живот премина и не съм се разделял с гайдата. Тя ми е била спътница в живота и споделям с нея и хубаво, и лошо. Гайдата е такъв инструмент, че и в най-трудния момент може да те развесели и даде малко живот.“  

 Гайдар, основател и ръководител на гайдарски състав "101 каба гайди“, но и майстор в изработката на гайди Костадин Илчев разказва, че от малък има интерес към този инструмент. "Ходих при старите майстори в село Стойките и ги гледах как работят. Започнах след като се уволних от казармата да си събирам инструмент и всичко нужно за направата на една гайда,“ сподели той и добави, че най-много за занаята е научил от ръководителя на детския ансамбъл в Смолян Анастас Иванов. 

"За да стане една гайда, има много труд: и кожата да обработиш, и дървенията да приготвиш. Някои път дървото излиза некачествено, трябва да го смениш, да намериш подобно. Не е лесна изработката на каба гайдата,“ обясни той и разказа, че човек трябва да е въвлечен в процеса на изработката, трябва да разбира не само от техническата част, но и да има слух и да умее да свири на инструмента, да го усеща.

За да изработиш качествен инструмент трябва поне месец, обясни майсторът, а най-тънката работа е да я накараш да свири. "Човек трябва да има голям усет, точна ръка, да го правиш от сърце, с душа, за да може да се случи това, което искаш“. Настройката на самата гайда е трудна, разказа още той – трябва да се нагласят пискунчетата, за да просвири гайдата. А вече влезлите в употреба инструменти също изискват много грижи – да се смазват пискунчетата, с лой да се масажират, дървенията трябва да се почиства, за да има добър звук инструментът.  Родопската каба гайда се отличава от останалите гайди по изработката и ниското звучене на инструмента, откъдето идва и името й. "Ниското звучене е по-приятно за слушане и допада много на слушателите,“ обясни той. По думите му интересът към народния инструмент и неговата изработката се увеличава, като в Смолян, където той преподава, има много млади хора, които тръгват по пътя на майсторите да правят автентичните фолклорни инструменти, както и  такива, които се учат да свирят на каба гайда.

Калина СВЕЖИН








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: