Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Костанца Рангелова за въглищната индустрия у нас: Няма да има брюкселски диктат, но проблемът е много политически 
Автор: Йоланда Пелова 17:58 / 02.10.2023Коментари (0)808
© Фокус
Дълги години си прехвърляхме топката, заравяхме си главата в пясъка и не се говореше въобще затова какво представлява справедливия преход, как трябва да се случи, и в момента има много голямо неразбиране за това какво стои пред нас, независимо дали има териториално планове или не. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Костанца Рангелова, енергиен експерт и старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

"Това, което виждаме, е, че след 2030 година икономически просто въглищните централи не могат да съществуват, и затова е необходимо от сега да започнем да планираме как да се справим с тази реалност. И все още има време за някаква подготовка и адекватна реакция. По-добре късно, отколкото 2030 година да се събудим и да си кажем: А какво стана", обясни енергийният експерт.

По думите й териториалните планове за справедлив преход се грижат тези планове се грижат хората, които са заети в сектора да намерят алтернатива: "Защото дори държавата да им гарантира за още 10 години тяхната работа, след това отново изпадаме в същата патова ситуация. Така че в момента е най-добрият момент да се замислим кои са близо до пенсия и е необходимо да се пенсионират по-рано, кои са такива, които могат да се преквалифицират и да продължат да работят в един много по-динамичен и развиващ се сектор, който да има бъдеще. И реално плановете подсигуряват това, особено големият акцент върху преквалификация в плановете е изключително важен както за тези хора, така и за цялата икономика на региона".

Припомняме, че Европейската комисия потвърди, че е получила от българските власти териториалните планове за справедлив преход. Говорител на комисията уточни, че в срок до четири месеца може да се очаква оценката на ЕК. На въпрос дали могат да се очакват възражения, Костанца Рангелова отговори:

"В момента най-вероятно се случват някакви доуточнения по отношение на плановете. В интерес на Европейската комисия е в България да има икономическа стабилност, социално стабилност. Така че от тази гледна точка те няма да кажат "Защо не затваряте веднага въглищните централи?“, а по-скоро ще гледат за това дали е постигнат точно този икономически и социален консенсус.

Най-вероятно ще има някакви малки доуточнения, редакции и т.н., но всъщност няма да има някакъв, няма да го имат този брюкселски диктат, който се опитва да се внуши на хората, а по-скоро ще бъде някаква взаимна работа за това да се направи така, че плановете да бъдат по-конкретни, да има ясни цели и да се вижда как може да се следи тяхното изпълнение", според енергийният експерт.



Още по темата: общо новини по темата: 157
06.06.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: