Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Котки и екзотични животни изместват кучетата като предпочитани домашни любимци
Автор: Екип Varna24.bg 10:09 / 16.09.2011Коментари (2)1075
©
Котките изместват кучетата като предпочитани домашни любимци в последните 2-3 години. Расте броят и на отглежданите от българите екзотични животни. Такива са наблюденията на ветеринаря д-р Николай Скендерски, според когото видима тенденция на промяна в предпочитанията на българите към домашните им любимци има през последните 2-3 години, съобразно новата икономическа обстановка.

"От няколко години тенденцията е - отглеждането на кучета за домашни любимци намалява и за сметка на това - се увеличават котките. Интересно защо нагласата на стопаните реагира така. Увеличават се екзотичните животни от рода на птиците - породи папагали, например. Това не е случайно, тъй като нещата са свързани с начин на отглеждане, с пространство, с икономическа обосновка и т. н. Изчислено е, че едно голямо куче за целия си живот струва около 10 хиляди лева, ако средно го гледате 10-12 години. Все пак - зависи каква е породата - големите породи живеят по-малко, но изискват по-обемни грижи, малките имат по-дълъг виталитет, но пък отнемат по-малко грижи и т. н. Много са аспектите, свързани с това, от финансова гледна точка, квартири и местообитание и т. н. Например, не можете да вземете едно грамадно куче - кавказка овчарка или българско овчарско куче или пък ротвайлер, и да го сложите в една боксониера, примерно - условията не са подходящи. Тази обстановка е добра за пинчера, той териера или напоследък нашумелия джак ръсел териер - малките, декоративните породи, т. нар. компаньони", каза д-р Скендерски.

По думите му - друга тенденция е увеличаване на екзотичните животни, рядко подчертана в последните 2-3 години. "Гражданите предпочитат папагали, земноводни или рептили. Има любители на костенурки, змии, морски свинчета, хамстери и т. н., в цялата им гама. Пазарът е пъстър, но големите кучета, които преди се използваха основно за охрана и т. н., сега намаляват", каза той.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
"...На кучето не му трябват скъпи коли, големи къщи или дизайнерски дрехи. Една обелена пръчка, ще свърши чудесна работа. То не се интересува дали си богат или беден, хитър или прост, умен или глупав. Дай му сърцето си и то ще ти даде неговото.. "
0
 
 
В Англия третото по разпростаненост домашно животно е заека. И аз имам (държа го в градината/гаража и по някога в къщи). Много е сладък :)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: