Край на въртележката с делата в съда

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:35 / 11.11.2011
477
Депутатите сложиха край на безкрайната въртележка на дела между различните инстанции в съда, с което така и не се стига до окончателна присъда. Това стана с приетите вчера окончателни поправки в Наказателнопроцесуалния кодекс, с които се поставят ограничения в броя на преразглеждане на производствата. Така втора инстанция само веднъж ще може да връща дело на първа, а при обжалване третоинстанционният Върховен касационен съд ще праща делото обратно назад само два пъти. При трето разглеждане магистратите ще са длъжни да излязат с окончателно решение.

С промените се дават и повече правомощия на ВКС като при финалното разглеждане ще се заседава в петчленен състав вместо в три и ще може да се увеличава присъдата при наличие на повече факти. Досега третата инстанция можеше само да потвърди или да отхвърли присъдата, без да налага по-тежко наказание за извършеното престъпление.

В мотивите си вносителите от ГЕРБ, БСП и "Атака" изтъкват факта, че само за миналата година ВКС е отменил за трети или четвърти път съдебните решения по 86 дела. "Промените дават възможност да се отстрани недостатъкът във връзка с бързината на наказателното производство и вече няма да има този своеобразен пинг-понг между съответните инстанции, коментира вчера и депутатът от ГЕРБ и член на правната комисия Красимир Ципов. Той припомни, че не са единични случаите, при които дела се точат над 10 години заради сега действащата порочна практика.

С приетите текстове в НПК депутатите ограничиха и възможността за разтакаване от задочно осъдените бандити. Това са лицата, които са се укрили от властите или са отсъствали без уважителна причина, след като им е връчен обвинителният акт. Досега те можеха да поискат подновяване на дело с аргумента, че не са били уведомени. Разписаните вчера текстове вече дават право на Касационния съд да откаже подобно искане, с което да се ускори постановяването на окончателната присъда.

Други промени в НПК, които приеха законотворците, са свързани с регламентирания вече институт на митническото разследване. В кодекса обаче се разписват конкретните престъпления, при които то влиза в действие. Това ще става при погазване на закона при търговия с акцизни стоки без бандерол, на митническия режим, вноса и износа на валута и данъчни нарушения. Разследващите митничари обаче няма да могат да душат, когато в престъплението е замесен и техен колега.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Всички български политици и институции трябва да се обед...
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).