Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Красен Станчев: Няма предпоставки за изпадане в рецесия и в световна икономическа криза
Автор: Ива Дойчинова 20:21 / 09.08.2024Коментари (0)1306
©
Зелените политики в САЩ и в Европейския съюз възпират конкурентността на определени икономики. Има такава закономерност: Европейският съюз регулира, Китай печели. Това каза икономистът и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус".

Според него няма предпоставки за изпадане в рецесия и в световна икономическа криза, подобна на тази от 2008-2009 г. Поставянето на нереалистични цели, свързани с разходи и със загуба на конкурентни позиции, неминуемо води до загуби за икономиките, допълни Станчев.

Той обясни, че причините за трусовете на световните пазари през изминалата седмица са различни. Предизборната кампания в САЩ влияе върху цените на акциите и борсовите книжа. В същото време индексът на управление на продажбите остава относително постоянен, обясни икономистът. За последните две тримесечия няма чувствителен спад.

Красен Станчев не очаква резки промени в политиката на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти преди изборите в САЩ. "В общи линии навсякъде централните банки, колкото и да се смятат за независими, се съобразяват с онова, което правят правителствата“, коментира той.

Причина за огромния спад на Японската фондова борса е високият държавен дълг, който е около три пъти над БВП на страната, обясни икономистът. "Общото между Токио и останалите пазари е, че има известна корекция на оптимизма, който имаше в световната икономика по повод информационните и комуникационни технологии и изкуствения интелект. Някои компании за нула време стигнаха такива нива на капитализация, които очевидно не могат да бъдат компенсирани с приходите на инвеститорите", обясни Станчев.

Лихвените нива в България са от два до три пъти по-ниски, отколкото в Европейския съюз и в еврозоната, посочи икономистът. "Това води до страшно много натрупани резерви. Спестяванията са много, защото хората предпочитат по-разумно управление на бюджетите си", обясни той.

77% от инвестициите на предприятията в периода 2020-2022 г. според данните на БНБ са разходи за закупуване на бъдещи доставки. "Т.е. онова, което би позволило на фирмите да работят в ситуация на относително високи ценови равнища и на трудна предвидимост на цени. В момента онова, което правят предприятията, е да преоборудват онова, с което те биха могли да произвеждат. Това е донякъде естествена и правилна политика от страна на реалния сектор", коментира икономистът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: