Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Красимир Георгиев: Нужни са промени в обучението на шофьорите
Автор: Екип Varna24.bg 12:39 / 19.10.2023Коментари (0)693
© Фокус
Необходими са промени в обучението на шофьорите. Това каза Красимир Георгиев от Асоциация за квалификация на автомобилистите в България, в рубриката "Визия 0“ в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“.

"Щом баща Ви познава инструктора, този инструктор е чиста проба шанаджия. Единствено у нас, когато търсим инструктор по шофиране, се опираме на познати – Гошо, Тошо, бай Ставри и т.н. Алтернативата е да влезете в сайта на "Автомобилна администрация“, там има списък на фирмите, получили разрешително за провеждане на курсове. Това значи, че автошколата е на светло“, разказа Георгиев.

Много хора у нас стават инструктори от скука – те имат съвсем други професии, но понеже графикът им позволява да работят 2 дена и да почиват 2 дена, например, те решават, че вместо да скучаят вкъщи с жена си, ще общуват с курсистките си и стават инструктори по шофиране, каза още Георгиев. Те нямат стимул да се развиват като професионалисти, а практикуват професията като хоби, смята той.

"Ако от школата се каже "Ще те подготвим така, че да минеш изпита“, трябва да си тръгнете от школата. Изпитът не е толкова важен, той се изкарва ако не от първия, то от следващи пъти. По време на курса е по-важно да се набляга на ученията, които ще ни бъдат необходими след изпита – първите 6 или 8 часа трябва да се кара само извън града. Да се учи как да влизаме в завои, как да се изкачваме и как слизаме от наклон, да достигнем скорост 80-90 км в час. Трябва да се шофира на автомагистрала. Вместо това инструкторите се презастраховат в много случаи, като се опасяват, че курсистът може да направи катастрофа, и го готвят за практическия изпит по едни 5 улички“, обясни начина на обучение Георгиев.

"Има много качествени изпитващи с доста стаж, но те са много малка част", даде оценка Красимир Георгиев. "Не е никаква тайна, че един бивш оперен певец е началник на изпитващите. Там, където в автошколите чакат по 50 души на изпит – за тях няма дати. Асоциацията от 10 г. се бори да се дигитализира обучението на шофьорите, да се електронизират всички процеси. Всеки родител трябва да може да проследи маршрута на кормуването на своето дете. У нас вече теоретичният изпит не може да се купи. Предложихме това да важи и за кормуването, но има отпор, защото от купуването на практическия изпит се печели много“, смята още той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: