Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Красимир Манов: Защо българската прокуратура мълчи? Целенасочено се гласи унищожение на българската енергетика
Автор: Йоланда Пелова 17:54 / 14.08.2024Коментари (0)1692
© Фокус
Проверката на Европрокуратурата в "Булгартрансгаз“ е резултат от подаден от мен и мои колеги сигнал. Всеки съвестен гражданин трябва да подава сигнали, когато става въпрос за ограбване на държавни пари – това са нашите пари. Това каза енергийният експерт Красимир Манов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той обясни, че още миналата година в качеството си на енергиен експерт на партия МЕЧ и бивш изпълнителен директор на "Проучване и добив на нефт и газ“ – фирмата, направила сондажите в газохранилището "Чирен“, заедно с Христо Казанджиев, който е бивш директор на дирекция в Министерство на енергетиката, и Васил Филипов, който е бивш изпълнителен директор на "Булгаргаз“, сезират редица компетентни органи за обществената поръчка за разширение на подземното газохранилище в Чирен, и по-конкретно за сондажната му част. Поръчката е за 630 милиона лева, а сондажната част – за 221 милиона лева. "Понеже има съфинансиране – 78 милиона евро, се задейства само Европрокуратурата. Тук резонният въпрос е къде е българската прокуратура, защо мълчи тя. Отговорът е: Защото всички са в една огромна крадлива омерта“, заяви Манов.

По думите му спечелилата фирма е в абсолютно нарушение на изпълнението на обществената поръчка. След спечелването й конструкцията на сондажите е била променена в т.нар. олекотена форма, от което ще бъдат спестени около 100 милиона лева, обясни експертът. "Възложителят – "Булгартрансгаз“, и изпълнителят са решили да направят едни еквилибристики и да си присвоят едни 100 милиона лева“, заяви Манов.

Сигналът е подаден още миналата година и до 49-то Народно събрание, но тогава единствено независимият народен представител Радостин Василев е обърнал внимание. "Тогава в качеството си на министър на енергетиката Румен Радев можеше да обърне внимание, защото Владимир Малинов беше изпълнителен директор на "Булгартрансгаз“. Нищо не направи. Ако тогава се бяха взели мерки, тази обществена поръчка щеше да бъде спряна. Владимир Малинов в качеството си на министър сега нищо не е спирал – разпоредили са му от Европрокуратурата“, обясни Красимир Манов.

Подписът на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов стои под договора за обществената поръчка, подчерта експертът. "Неговите подписи стоят и под договора с "Боташ“. Този човек трябваше отдавна да е арестуван. АДФИ не може да се занимава с проверки, защото е некомпетентна, какъвто е и министърът на енергетиката. Предупредихме изрично тези хора, сигурно 20 пъти сме ходили с колегите по медиите, пресконференции давахме – казахме им, че фирмите, които са сложили там и фиктивно са спечелили поръчката, са некомпетентни и не могат да извършат тази сондажна част. И фактите го потвърждават – до ден днешен те не са започнали да правят първия сондаж, защото нямат компетентност“, категоричен бе експертът.

Скандалът с обществената поръчка не може да бъде прикрит, заяви Манов. "Тези хора тръгнаха хептен през просото. 4 милиарда – в "Боташ“, тук – 100 милиона, съсипаха ПАВЕЦ "Чаира“, нищо не правят с АЕЦ "Козлодуй“, искат да закриват мините“, изброи той.

По думите му абсолютно целенасочено се гласи системно унищожение на последната здрава схема за изкарване на пари - българската енергетика.



Още по темата: общо новини по темата: 145
06.09.2024 »
01.09.2024 »
30.08.2024 »
30.08.2024 »
29.08.2024 »
23.08.2024 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Бюджет 2024
Избор на български еврокомисар
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избират нов български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: