Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кристалина Георгиева: Светът е заплашен да заседне в коловоза на нисък растеж и висок дълг. Това означава по-ниски доходи и по-малко работни места
©
Очакваме глобалната икономика да нарасне с 3.2% тази година и да се забави до 3.1% годишен растеж след пет години. Това е най-слабата средносрочна перспектива от десетилетия. И търговията вече не е мощен двигател на растеж. Живеем в по-фрагментирана глобална икономика. Същевременно публичният дълг е на път да надхвърли 100 трлн. долара тази година, което е най-високото ниво за всички времена и е еквивалентно на 93% от глобалния БВП. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон. 

"До 2030 г. очакваме това число да наближи 100% от БВП. Така глобалната икономика е застрашена да заседне в коловоза на нисък растеж и висок дълг. Това означава по-ниски доходи и по-малко работни места. Също така означава по-малки приходи за правителствата и съответно по-малко инвестиции за подкрепа на семействата и за битката с дългосрочни предизвикателства като промените на климата", заяви Кристалина Георгиева

"Минаваме пред тревожен период. С мисъл за тези проблеми, току-що публикувахме последния си Политически дневен ред. И той е много конкретен. Фокусиран е върху два приоритета – да се осигури "меко приземяване" на икономиката и да се излезе от коловоза на ниския растеж и високия дълг. Как бихме могли да направим това?

Първо, да гарантираме слизане на инфлацията до целевите нива навсякъде. Повечето централни банки, включително в САЩ, правилно поеха по пътя на разхлабването. Трикът сега е да завършат работата си по инфлацията без ненужно да увредят пазара на труда. Второ, сега е моментът да се действа за дълга и дефицитите. След години на много необходима фискална подкрепа в отговор на шоковете, сега е време за възстановяване на фискалните буфери. В повечето държави това може да бъде направено постепенно, но трябва да се започне сега.

Трето и най-важно, ключово е държавите да продължават с насочените към растеж реформи от намаляване на бюрократичните пречки до подобряване на управлението. Нашият анализ показва, че тези реформи биха могли да повишат растежа с до 8% за четири години в развиващите се държави", обасни директорът на Международния валутен фонд. 

"И докато се справяме с тези предизвикателства, от съществена важност е също така да продължаваме да си сътрудничим по отношение на климата, технологиите, дълга и търговията", каза още тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Бойни спортове
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (464) 14%
Добре, но можеше и по-добре (451) 14%
Не се справи (634) 19%
Пълна трагедия (1745) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: