Кризата в "Мини Марица-изток" се задълбочава 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:40 / 18.10.2024
205
Финансовото състояние на държавните "Мини Марица-изток" се влошава. Държавата ще плаща заплатите на работниците до лятото на следващата година, когато синдикатите очакват да бъде приет план за овладяване на кризата в предприятието.

Вчера БЕХ преведе на компанията 16 млн. лв. за заплати за септември, а през ноември предстои да бъдат преведени нови 28 милиона за октомврийските заплати. През лятото вече бяха предоставени 56 млн. лв. Така тази година дружеството ще получи като заем от Българския енергиен холдинг 100 млн. лв за заплати на работниците. Още сто милиона ще бъдат платени догодина.

Добивът на държавните мини за първите шест месеца на годината е намалял с повече от 50%.

"Мините не могат да свържат двата края, това е видимо. Парите, за които говорите, заеми от банка и заеми от БЕХ, ще бъдат доста полезни, за да стигнем до пролетта и до лятото", обясни Александър Загоров, КТ "Подкрепа".

Не е ясно обаче дали дружеството ще върне заема на БЕХ, който откупи и част от дълговете на столичното парно от Булгаргаз.

"Лошото е, че тези заеми много често се опрощават и се превръщат в едно напречно субсидиране на тези дружества. Много вреден механизъм, много вреден принцип, който нарушава пазарните правила", коментира д-р Иван Хиновски, председател на БЕМФ в ефира на БНТ. 

Синдикатите се надяват обаче въпреки тежката ситуация мините да имат шанс за оцеляване и с друго производство.

"Закъсняха много, меко казано. Нещата са отложени във времето до някаква критична точка. Населението вече свикна, че там нищо не става, ние започнахме да отписваме "Марица-изток" като възможен производител на електроенергия, въобще не е така. "Марица-изток" ще има своя ренесанс, въглищата ще бъдат малка част от него", заяви Александър Загоров.

Проблем обаче остава липсата на цялостна политика в сферата на енергетиката.

"Хората, които искат с нещо да помогнат, се обръщат към нас, те явно няма към кого другиго да се обърнат. Явно всички власти са започнали да си работят - всяка в някаква нейна си територия, да си копае, както се казва, в нейната си дупчица и обвързаността между властите не е налице", посочи Александър Загоров.

Според финансовия отчет на мините компанията продължава да трупа сериозни загуби. Към края на юни натрупаната загуба е над 213 млн. лв. Отделно дружеството не е плащало и концесионната си такса към държавата за използването на полезните изкопаеми. Допълнително се влошава ситуацията и заради забавеното предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, като по този начин страната ни може да загуби 1 млрд. лв. за рекултивиране на терените на мините. Сега тези пари трябва да бъдат платени от държавния бюджет.

"Ако мен ме питат, това е най-голямото престъпление в енергетиката в днешно време. В държавата никой няма смелостта, от предизборна кампания в предизборна кампания влизаме и никой от политиците не смее да каже: "Дами и господа, ние тръгваме да реализираме постепенната политика на ликвидация", каза Иван Хиновски.

Потърсихме за коментар Министерството на енергетиката с въпроси какво е състоянието на останалите дружества в енергетиката и в Българския енергиен холдинг. Оттам отгаказаха да отговорят на въпросите.

"Ще бъде много интересно какво ще се случи, когато излязат "богатите" дружества "Булгартрансгаз" и ЕСО, които са основните кръводарители на Българския енергиен холдинг. Какво ще се случи с холдинга и с тази политика на подпомагане на закъсали дружества", пита Иван Хиновски.

Извеждането на "Булгартрансгаз" и ЕСО от БЕХ е записано в последните промени на Плана за възстановяване и устойчивост, които все още не са приети от Народното събрание.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
На състезание по бодибилдинг в Пловдив наш актьор спечели бронзов...
Родна телевизия загуби една от емблематичните си фигури
ДПС-Ново начало подкрепи иновациите в сектор "Образование" на сем...
Как може да си направите преглед за рак на маточната шийка безпла...
Пловдивската Мис България се оплака от тормоз на психопат
Разширяват се проблемите с театрите в България: Разследват за изм...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).