ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кръчмите изкараха алергените в отделни менюта | ||||||
| ||||||
В инспектираното заведение бяха описали цялото си меню в таблица, от която с малко повече желание всеки заинтересован може да разбере дали ще си поръча манджа, която е опасна за него. Срещу различните блюда с кръстчета е отбелязано наличието на алергени, но списъкът с опасните вещества се намира на друга страница, а не в същото зрително поле, което би улеснило доста хората, интересуващи се от съдържанието. Европейският регламент 1169, който се отнася за етикетирането на храните, влезе в сила от миналата събота. От хранителната агенция са започнали тематичните проверки, които са свързани с новото етикетиране, вече се проверяват и заведения за хранене. "В един начален период, агенцията по храните ще осъществява контрол с по-меки мерки, основно ще предписва определени препоръки, когато има несъответствия, ще спира реализация, но няма да има финансови санкции", каза проф. Моллов. Според новия регламент всяка храна, която се произвежда в дадено заведение, трябва да бъде с обозначение за наличието на алергените - това може да са яйца, лактозата в млякото, някои ядки и семена - синапено, ленено, рибата също може да бъде алерген. Всеки търговец обаче трябва сам да реши как да предостави необходимата информация, защото европейските законотворци не са уточнили ясно тези изисквания. Дълъг период от време, вероятно от три до шест месеца ще продължат тематичните проверки на инспекторите от хранителната агенция, стана ясно още от думите на проф. Моллов. Досега са провеждани срещи с представителите на туристическия бранш, както и на различните браншове от хранителната индустрия. Санкциите за пропуски в етикетирането обаче са само от общ характер и са разписани в Закона за храните, като за първо нарушение от физическо лице наказанието е между 250 и 500 лева, за фирма - от 500 до 1000 лева и до3 000 лева за повторно нарушение. Проверената вчера кухня вчера беше в добро състояние, установиха от БАБХ. За какво трябва да ни информират: 1. Зърнени култури, съдържащи глутен 2. Ракообразни и продукти от тях 3. Яйца и продукти от тях 4. Риба и рибни продукти с изключение на рибен желатин 5. Фъстъци и продукти от тях 6. Соя и соеви продукти с изключение на напълно рафинирани соево масло и мазнина 7. Мляко и млечни продукти, включително лактоза 8. Ядки - бадеми, лешници, орехи, кашу, пеканови ядки и др. 9. Целина и продукти от нея 10. Синап и продукти от него 11. Сусамово семе и продукти от него 12. Серен диоксид и сулфити с концентрация над 10 mg/kg; 13. Лупина и продукти от нея; 14. Мекотели и продукти от тях Източник: в. "Монитор" |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Жълти кодове за утре във Варна, ще има усложнения
14:10 / 24.12.2024
Четири прохода са затворени за камиони, два от тях за всички МПС
19:01 / 25.12.2024
Опасно време: Жълт код за силен вятър, валежи от дъжд и сняг във Варна
08:34 / 24.12.2024
Катастрофа във Варна! На място на инцидента има линейка
15:28 / 25.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: