Крум Зарков: Много от промените в Конституцията са дълбоко грешни и опасни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:04 / 09.01.2024
973
Президентът оспорва онези промени в Конституцията, които се появиха изненадващо, тъй като ние отдавна очаквахме промени, но само в частта "Съдебна власт". Това коментира в ефира на БНТ Крум Зарков - секретар на президента по правните въпроси и бивш служебен министър на правосъдието.

Според него много от промените, останали в крайния вариант, са "дълбоко грешни, дори опасни". Посочи за пример списъка от хора, между които трябва да се избира служебен премиер.

"Основният принцип на нашата демокрация е този за разделение на властите и не е нужно човек да си припомни Монтескьо, за да се разбере, че председателят на действащо към този момент Народно събрание не може да съвместява функциите на премиер-министър. Или председателят на Сметната палата - органът, който одитира разходите на правителството - може ли той да го оглавява?".

Според Зарков Народното събрание, което ще продължи да функционира след оставка на редовното правителство, ще се занимава с предизборна кампания. Той коментира, че партиите в НС обвиняват Румен Радев за това, че си е свършил работата.

"Президентът не назначава служебен кабинет и не прави с него каквото си иска - той го назначава, когато има парламентарна криза и НС не може да функционира", каза Зарков.

Той е на мнение, че въпросът с двойното гражданство е решен прекалено рязко и липсват важни нюанси.

"Има разлика между български гражданин по рождение и такъв по натурализация. Има разлика между двойно гражданство, когато второто гражданство е придобито в установена демокрация, от която могат да се черпят примери и практики или не".

Трябва да се разгледа и въпросът с пасивното и активното избирателно право, тъй като все още не сме осигурили на много от българите в чужбина начин да гласуват, каза още Зарков.

"Президентът има особена легитимност и роля и се намесва във времена на криза. Това, че сегашното редовно правителство не може да излезе от кризата, това, че се съмняват дали утре ще оцелеят или ще се разпаднат и се притесняват от това какъв ще бъде служебният премиер - не им е виновен президентът. Ако Конституционният съд отмени текстовете, те няма да важат занапред. Ако междувременно са произвели някакъв ефект, ще възникне правен казус", обясни Зарков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1135):
09.07.2024 Конституционният съд реши: Мандатът на Белазелков и Атанасова не е 9 години
01.07.2024 Конституционния съд обяви за "противоконституционна" съдебната медиация
06.06.2024 Асен Василев загуби делото, което водеше срещу Делян Добрев за 250 000 лв. 
31.05.2024 Внесоха подписите за ново извънредно заседание на парламента
30.05.2024 Искат отново извънредно заседание на парламента, ето кога и защо
21.05.2024 ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените на тока
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Прощаваме се с Николай Волев на 22 октомври
Не се чувствате добре? Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).