Къде у нас ще ядат най-скъпата гарнитурата за Великден?
Експеримент показва, че разликата на пазара за нужните зеленчуци е над 3 лева в различните градове. Проверката е направена в София, Велико Търново, Пловдив и Монтана, а продуктите, които влизат в нея са зелена къдрава салата, пресен лук, репички, домати, краставици, магданоз. Условието е да се пазарува от пазар за плодове и зеленчуци, а не в супермаркет.
Оказва се, че най-скъпата салата ядат във Велико Търново. Там цената и е 11 лева. Най-леко на джоба е в града под тепетата. На пазара в Пловдив сметката излиза 8 лева и 4 стотинки. А в София - 9,70.
Според производители в Пловдив разликата зависи от това къде точно се произвеждат зеленчуците.
"Разликата в различните градове идва оттам, че зависи къде се отглежда продукцията. Доста от от нея си е наша -родна. Няма как родната продукция да бъде по-скъпа. Веригите работят с чужда продукция, с тировете директно отиват там. Въпреки всичко нашата продукция е по-евтина", обясняват пред NOVA производителите.
Търговци от Велико Търново казват, че повечето зеленчуци са внос. В София уточняват, че половината продукция е българска, а половината гръцка или турска. Тя добавят, че към момента зелената салата е българска.
Според търговци от Монтана цената е въпрос на качество.
"Както има краставици от 5 лева, така има и от 2 лева", добавят те.
В Монтана плащат двойно повече за пресен лук - 1 лев за връзка. В Пловдив ядат най-евтини краставици. По-солен им излиза магданоза във Велико Търново. Проверката показва, че българинът предпочита да си купува салатата от пазара. Там сметката им излиза по-лека на джоба.