Купуват оборудване за отделенията по съдебна медицина с излишък от бюджета на МЗ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
15:02 / 10.12.2012
719
Оборудване за отделенията по съдебна медицина ще бъде закупено с излишък от бюджета на здравното министерство. Това каза пред журналисти д-р Галина Милева, депутат от ГЕРБ, член на Парламентарната комисия по национална сигурност, зам.-председател на комисията по здравеопазване в НС.

"След като бе направен анализ на бюджета на здравното министерство и при приключване на сегашната бюджетна година в края на декември месец, има малък излишък от пари, които съвместно с министър Атанасова решихме да оползотворим в отделенията по съдебна медицина. Парите може да са малко, но с тях ще се закупят някои неща от първа необходимост. Д-р Милева не се ангажира с конкретна цифра като сума за разпределение, но очакванията й са тя да е около 250 хиляди лева.

"Има отделения, които са много по-добре оборудвани от други болници в страната" и даде за пример Бургас, Пловдив и Русе. В окаяно състояние са отделенията във Видин, Смолян, Кърджали, затова и оборудването, което ще получат ще бъде различно.

При всички случаи ще им бъдат предоставени гипсорезачки, с които се отварят черепите.

Някои отделения работят още с триони. Необходими са пари и за капиталови разходи, защото има отделения, които са много зле", коментира д-р Милева. В други няма колички, кантари, да се установява давността на смъртта, което е много важно.

Към момента не се знае точно колко се бъдат средствата, но ще бъдат за 28-те отделения по съдебна медицина в страната. Те са съвместно с патоанатомичните отделения. Оборудването ще бъде за двете звена, защото двете зали не са разделени, разясни съдебният медик.

По нейните думи в цялата страната са останали едва около 50 съдебни медици. За да се привлекат кадри е необходимо подобряване условията на работа, както и възможност за специализация.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).