Кьопоолуто става лукс! А ако миналата година един буркан лютеница е бил 3 лeва. сега ще е 4.50
Месец октомври е най-подходящият за приготвянето на зимнината. Kак да спасим бюджета си, но същевременно да я приготвим най-изгодно? Въобще възможно ли е това?
Проверка показа, че в магазините лютеницата и кьопоолуто също не са много по-евтини.
"Със сигурност цената на консервираните плодове и зеленчуци ще е по-висока. Това не трябва да е изненада. Енергоизточниците поскъпнаха драстични, транспортът също. Бурканите поскъпнаха със 100%, капачките с 60%, хартията около 50-60%. Инфлацията при нас може би ще повиши цените с 40%. Ако миналата година един буркан лютеница е бил 3 лв., сега ще е 4,50 лв. Там където тя се прави със захар и олио, поскъпването ще е най-високо," обяви пред Нова тв Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.
"Кьопоолуто също ще стане лукс. При него има процеси на пържене, който също оскъпява продукта. Тези потребите, които искат сами да си подготвят зимнина, се заблуждават, че така ще е по-евтино. Те ще трябва да си купят буркани, капачки и други консумативи, а те сега са много скъпи. Едни 500 лева ще са достатъчни за едно домакинство, за да си подготви зимнина", допълни той.