Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лавина от диабет в страната заради стреса
Автор: Екип Varna24.bg 12:15 / 06.11.2012Коментари (7)1023
© Varna24.bg
Стресът докара лавина от диабет в страната ни, съобщи председателят на българската асоциация "Диабет" д-р Адриан Стоев.

Болните у нас са близо един милион. От тях диагностицираните, които са на лечение, са над 500 хил. души. Други около 350 хил. обаче са засегнати от заболяването, но не подозират, разясни ендокринологът. По думите му това означава, че у нас всеки осми е с тази диагноза.

Проучване на асоциацията показва, че повечето от хората със захарна болест в страната са с тип 1 и се поддържат с инсулин. Този вид диабет е в пряка зависимост от стреса, породен от несигурността, неприятните преживявания и внезапните и неочаквани промени. Значително по-малко са българите със заболяването от тип 2, което се дължи на нарушения в метаболизма и ендокринната система.

От диабет най-често страдат артистите и певците. По думите на д-р Стоев това се дължи на преживяваната всеки път сценична треска, когато излизат пред публика. След тях се нареждат политиците и управленците от средните нива в държавната администрация. На трето място по честота на заболяването ги следват мениджърите на големи корпорации, журналистите и лекарите.

Задължителни прегледи и изследвания на работещите от стресовите професии, както и кампании за здравословен начин на живот във фирмите и производствата със свръхнапрежение предвижда проектът на национална програма за борба с диабета, която асоциацията предвижда да представи до дни на здравния министър Десислава Атанасова. Подобряване на възможностите за безплатен спорт, като квартални игрища и часове за безплатно използване на спортните съоръжения в залите, като възможности за освобождаване от стреса, предвижда още проектът на българската асоциация "Диабет".

От пациентската организация ще настояват да се промени и начинът на издаване на протоколи за отпускане на инсулин по линия на здравната каса. Сега те се пишат на всеки шест месеца. Според хората от асоциацията обаче е редно те да важат за една година, за да се спести неудобството на пациентите да чакат на опашки пред докторските кабинети.

Около 100 хил. души са на инсулиново лечение към момента.

Шестмесечната валидност на протоколите за отпускане на медикамента сега се прави в интерес на болните. За издаването им те трябва да се явят на лекарски преглед и да си направят изследвания. Така се следи по-точно и по-често здравословното им състояние и ефектът от лечението, обясниха експерти от Националната здравноосигурителна каса.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.11.2012 г.
0
 
 
Протоколите за инсулин не са за шест, а за четири месеца.Веднъж личният лекар ти дава рецепта за 3 месеца, след това за един и отново ходене по мъките!Трябва да се направи нещо!
+5
 
 
всички болести идват от ядове . . а всички ядове от гадове :)
+5
 
 
Направо е като пандемия. Но наследсвеноста играе ключова роля. Обикновенно синовете онаследяват майките. Наказание божие.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Процедурата за избор на нов главен прокурор
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: