Лекар: Ръстът на заболяванията ще дойде около Коледа и Нова година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:44
222
Какви са симптомите на COVID-19 и по какво се различава от грипа? Кога е най-правилното време за ваксинация? Какво представляват назалните ваксини? Отговорите - от общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова в студиото на NOVA.

"Нормално е за сезона да се увеличават респираторните проблеми, сега им е времето. Стоим по-малко на открито, децата тръгнаха на детска градина и училище. Ръстът на заболяванията ще дойде около Коледа и Нова година, затова октомври е най-подходящото време за ваксинация", каза тя. "Когато се ваксинираме, имаме високи ваксинационни нива и няма да има епидемия. Срещайки съпротива в организма, вирусът не може да го разболее", добави специалистът.

Според нея пациентите, които са се ваксинирали в предходни години, са се убедили в ефективността и безопасността на ваксината срещу COVID-19. "Вече съм поставила 1/3 от количеството, което получих миналата седмица. Има голям интерес", поясни д-р Николова.

Тя посочи, че има назални ваксини за децата "с добро покритие и удобна употреба". "Който иска, може да закупи и да постави на детето си, за да не се притеснява през декември и януари. Сега е моментът, но може и през декември - по-добре късно, отколкото никога", каза лекарят.

По думите ѝ при грип на пациента му става зле изведнъж, получава болки в мускулите и ставите, вдига висока температура. "При COVID-19 симптомите са по-разгърнати, има постепенно начало", поясни д-р Николова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14956):
13.10.2024 Проф. Кантарджиев: Айде стига глупости!
11.10.2024 Д-р Бацелова: Ваксината срещу грип няма висока ефективност, няма да сте напълно защитени, но ще го преболедувате леко
10.10.2024 Вирусолог предупреди: Грипът може да причини сериозни поражения на малките
деца
10.10.2024 Проф. Кантарджиев: Всеки лекар трябва да знае тези 3 добри лекарства срещу
грип
10.10.2024 Лекар ни каза как да различим COVID-19 от сезонния грип
09.10.2024 Прекрасна новина за 350 хиляди пенсионери
Още новини от Национални новини:
Костадин Филипов: Мицкоски играе ролята на аватар на Александър В...
10 години затвор за мъжа, който уби сестра си в Омуртаг
Икономист: Минималната работна заплата стана процент от средната ...
Много тревожна тенденция се очертава сред учениците в България! Д...
Вицепрезидентът за купуването на гласове: Това вече е епидемия, а...
БДЖ дава възможност на пътници да променят разписанието на влаков...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).