Лекар: Те са по-вредни са от цигарите
Като лекар и като родител съм щастлива, че се забранява употребата на нагреваеми тютюневи изделия с аромати и вкусове“. Това каза д-р Рада Прокопова, началник на кардиологичното отделение в болница "Св. Анна“, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.
Припомняме, че на 13.12.2023 г. Народното събрание забрани предлагането и продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с различни аромати и овкусители. Забраната влиза в сила от 1 януари. Тя не важи обаче за бездимните електронни цигари. "Тази забрана е моя кауза“, каза Прокопова.
"Да се рекламират и продават устройства, които съдържат както никотин, така и овкусители, които правят устройството още по-привлекателно, е абсолютно нередно. Много съм доволна от решението не само като лекар, но и като родител и убеден непушач“, категорична е Прокопова.
Има много доказателства, че тези устройства са по-вредни от цигарите, поясни тя. "Никотинът в тях е толкова, колкото и в цигарите. Тези вещества, които допълнително се влагат за аромат, са изключително токсични – причиняват буря от кислородни радикали, защото са силни окислители. Те са причина за прогресиране на атеросклерозата. Има много токсични реакции срещу овкусителите. Предпоставки са за развиване на алергия. Тези устройства са с нагряване, а то допълнително разрушава химикалите и ги прави още по-канцерогенни и алергогенни“, поясни специалистът.
Единствената вреда, която липсва при тези устройства, е вредата от катрана, който отсъства от тях, каза още д-р Прокопова. "Вредите от овкусителите и веществата, слагани за аромат обаче, е много голяма. Всяка употреба на никотин не е препоръчителна, но като реалист с над 30 г. стаж много добре знам, че пристрастеният пушач не може да се откаже от никотиновото изделие лесно и затова прибягва до т.нар. вейп устросйтва“, разясни Прокопова.
Сладостта на т.нар. вейп е мерител за тяхната вредност. Колкото по-сладко и хубаво мирише устройството, толкова по-вредно е за организма, категорична е д-р Прокопова. "Лимон 46%, грейпфрут 56%, кафе – 58%, мед – 67%, дъвка – 76% сладост“, цитира тя разбивка на вредата от всеки отделен вкус и аромат. Колкото са по-сладки ароматът и вкусът на устройството, толкова по-ускорено се разбиват свободните радикали в него и толкова по-зле влияе то на тялото ни, каза още Рада Прокопова.