Лена Бориславова също е недоволна, иска смяна на министри

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
09:24 / 04.01.2024
1769
За мен лично има министерства, в които работата може да върви с по-добри темпове, но въпросът със смяната на министри няма да е мое лично решение, а на партийните ни органи. Това каза в интервю за БНР Лена Бориславова от "Продължаваме промяната". 

Тя отказва да назове в кои министерства смята, че работата не върви добре. Но уверява, че "няма да са тези имената, които в момента циркулират".

"За нас следващият премиер е Мария Габриел както сме поели ангажимент да гласуваме. Работата на кабинета трябва да продължи съгласно утвърдената програма и приоритети", казва още Бориславова, която участваше в съставянето на "сглобката", която доведе до настоящото правителство.  

Най-голямата тема на новата година според нея обаче са смените в регулаторните органи. "Това, което ние сме обсъждали като ръководство на ПП-ДБ и парламентарна група е, че искаме да предложим нов модел за това какви хора влизат в тези регулатори. Вместо това да бъдат партийни функционери или роднини на наши депутати, искаме това да бъдат утвърдени експерти, които имат високи професионални качества и които се ползват с високо обществено доверие, изразявали са своите обществени позиции, така че да има по-широк консенсус в обществото, че именно тези хора заслужават да бъдат в регулаторите. Аз се надявам, че съвсем скоро ще можете да го видите в номинациите на Конституционния съд, който не е типичен регулатор, но все пак предстои най-скоро", казва тя в интервюто. 

Бориславова се надява моделът на издигане на експерти с обществено доверие "да зарази" и ГЕРБ при тяхната на селекция на хора:

"А там, където заразата не действа толкова силно, нашата задача ще бъде да спираме откровено компрометирани лица, както направихме с избора на подуправител на НЗОК".

Тя уточни, че Кирил Петков не е искал партийни листа в регулаторите, а е бил на позиция, че когато се предлага даден кадър, трябва да се знае кой го е предложил и по какъв критерии е стигнал до предложението. "Да няма политическа безотговорност. Това е идеята", казва тя. 

Търсенето на кандитати е "процес, в който се обръщаме към своите депутати и хора, в чиято преценка имаме доверие; хора, с които сме работили през годините, но не е лесна задача, защото трябва човек да е готов да скочи в ролята на регулатор, трябва да спечели доверието на партиите, които ще го изберат и да има безупречна репутация. Всички тези качества накуп е нелека задача, но не се отказваме и мисля, че имаме някои много добри предложения"

Според Бориславова квотите за регулатори са лош вариант, защото "пречат на това да се сложат на масата наистина най-качествените хора. Затова ние избягваме концепцията за квоти. Опитваме да се изработи един механизъм, който да създаде повече обществено доверие в работата на тези регулатори. Все още не сме успели да постигнем съгласие за него с колегите от ГЕРБ. Моето лично усещане е, че балансът, който постигнахме като законодателно решение за КПКОНПИ, където имаме номинационна комисия - хора от 5 различни институции, които да са като Обществен съвет към номинациите, които партиите правят - е работеща формула именно за изграждане на обществено доверие. Дали ще успеем да убедим колегите и дали това е моделът, към който вървим е рано да се каже".

Относно изказването на Бойко Рашков, че се надява Конституционният съд да отмени приетите текстове за прокуратурата, тя коментира:

"Както и юрист и политик мога да кажа, че структурата на прокуратурата се урежда именно в Конституцията, за да зададе към кого тази прокуратура да отговаря. В предишния вариант на Конституцията, Прокуратурата отговаряше само пред себе си. Виждаме до какви резултати се стигна! В предложения и приет вариант, Прокуратурата ще отговаря пред политическата класа, но и цялото общество през публичността в Народното събрание за това какви резултати има и кой за кого, като излъчен кандидат и взето решение в Прокуратурата, носи отговорност".

"Две големи задачи има в следващите 6 месеца по отношение на съдебната власт, а именно как точно ще звучат промените и новия Закон за съдебната власт, където трябва да се доразпишат положенията от Конституцията и промените там. Другото е как ще бъдат приети правилата за номиниране на кандидати за КПКОНПИ, финално, за процедурата в НС и кои ще са хората, които ще застанат начело. Така има какво да се обърка и за какво да следим бдителни".

Относно препоръката на Ахмед Доган ДПС да има двама съпредседателя, Бориславова коментира:

"Мисля, че всеки член на ПП би видял нещо познато в този модел, който се предлага от Ахмед Доган и е едно осъзнаване на ДПС, че в новите реалности - политически и геополитически - вече няма ситуация, в която една партия управлява изцяло страната или местните структури, местната власт, както и не е работещ модел един лидер да се разпорежда като Господ и да не отчита никакви реалности - партийни и геополитически, които се случват. Самото послание, което се изпраща, според мен, че ДПС имат вътрешни проблеми и то сериозни, но не съм аз човекът, който да коментира точно какви".

"За нас е водещо и важно който реши да подкрепя правителството да го прави заради приоритетите и програмата на това правителство и законите, които предлагаме в Народно събрание. Засега, за всеобща изненада и малко фрустрация на всички, успяваме да наложим това, за което ПП-ДБ като политическа платформа влезе в политиката, да се случва. Има нови реалности, които карат една голяма маса от политическите сили, които в 2015 не виждаха смисъл да правят тези промени в момента да се движат заедно с нас към тази цел. И това има добър резултат за цялата държава. Примерът е Шенген", казва Лена Бориславова.

Виж коментарите (5)

Още по темата (1135):
09.07.2024 Конституционният съд реши: Мандатът на Белазелков и Атанасова не е 9 години
01.07.2024 Конституционния съд обяви за "противоконституционна" съдебната медиация
06.06.2024 Асен Василев загуби делото, което водеше срещу Делян Добрев за 250 000 лв. 
31.05.2024 Внесоха подписите за ново извънредно заседание на парламента
30.05.2024 Искат отново извънредно заседание на парламента, ето кога и защо
21.05.2024 ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените на тока
Още новини от Национални новини:
Над 4000 души валидираха професионалните си умения
МВнР: България няма връзка с взривовете в Ливан и Сирия
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Деян Николов: Страх ги е от закона за чуждите агенти – нека видим...
Социологът Димитър Ганев: Няма политическа партия, която да може ...
Харалан Александров: Компромис след вота на 27 октомври е възможе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).