Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лихвите по кредитите у нас "замръзват"
Автор: Екип Varna24.bg 09:41 / 19.05.2011Коментари (8)805
© Varna24.bg
През тази година лихвите по кредитите в България ще останат без съществена промяна, въпреки че в световен мащаб те се покачват заради инфлацията. Това прогнозираха вчера банкери по време на финансовия форум "Шумът на парите". Причините за задържане на лихвените нива у нас са стабилната ни икономика и ожесточената конкуренция между трезорите.

В момента състоянието на българското стопанство е по-добро от това на много държави в еврозоната, а лихвите по кредитите са добре обезпечени, коментираха заети в банковия сектор. От там припомниха още, че инфлацията тласка лихвените нива нагоре в много страни по света, но тази тенденция засега не се пренася на вътрешния пазар.

С близо 2% са паднали лихвите по различните видове нови кредити от второто тримесечие на 2009 г. до момента, припомниха банкери. Според тях дори е възможно потребителските заеми да поевтинеят още до края на годината.

Лихвите по всички видове кредити може да паднат още само след като българските банки могат да набавят повече евтино външно финансиране, което да използват за отпускане на заеми. Преди кризата външното финансиране на банковата система у нас е било около 25%, а сега е 10%, обясни Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР). В момента обаче, за да отпускат кредити, трезорите използват финансиране от българския пазар по линия на привлечените депозити.

Според данни на БНБ към края на март лихвите по новите жилищни заеми в левове за домакинствата са средно 8,33%. За старите клиенти лихвата е около 9,24%. Средният лихвен процент за нови потребителски кредити е 12,11%, а за стари - 12,24%.

През 2011 г. обаче домакинствата ще продължат да спестяват повече и да теглят по-малко кредити, прогнозираха банкери. Към края на март депозитите на частни лица са за близо 28 млрд. лева, а изтеглените кредити - за около 19 млрд. лева.

"За тази година това съотношение не би се променило и спестяванията на домакинствата ще останат по-високи от тези на фирмите", коментира Ягодин. Трезорите искат да отпускат нови кредити, но бизнесът и домакинствата все още са предпазливи.

Ягодин обясни още, че през тази година движещо ще е ипотечното кредитиране, при което първо се появиха признаци за възстановяване след кризата. След това постепенно се очаква съживяване при фирмените и потребителските заеми.

Банкерите са единодушни, че цените на имотите в големите градове на България вече са достигнали дъното и започват да се стабилизират. Според тях в момента на пазара има много оферти за ипотечни кредити.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Директорката на пернишкият клон лъже като "дрът циганин" и то безобразно.
+1
 
 
не е верно че са замръзнали преди 5 дни получих писмо от Булбанк че ми вдигат лихвата на кредита и трябва да внасям с 5 Евро повече на месец
+1
 
 
А във фалиралата Ирландия са 3,5-3,8% и няма нови или стари.
+1
 
 
"Банкерите са единодушни, че цените на имотите в големите градове на България вече са достигнали дъното и започват да се стабилизират" - да, всички вярваме на това ;). Обикновено 'банкерите са единодучни' само на неща, който вече са се случили, нямат си и хабер от какво ще се случи и най-често то е точно обратното.
+3
 
 
Оставаше и да ги вдигнат мръсниците. Не стига, че с толквоа високи, при положение, че в момента в Испания за ипотечен кредит за жилище дават около 3 %. В други държави еподобно положение. Ние тук сме 10-12,13%
+4
 
 
"'стабилната ни икономика и ожесточената конкуренция между трезорите."Или ме мислят за идиот,или те са идиоти...
+4
 
 
Замръзват, защото са толкова високи,че още малко и ще излетят в космоса !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: