Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Лукойл" повиши бензина напук на евтиния петрол
Автор: Екип Varna24.bg 14:19 / 20.08.2011Коментари (12)979
© Varna24.bg
"ЛУКойл" изненадващо повиши цените на горивата вчера, макар че петролните котировки по световните борси отбелязаха пореден спад. Масовият бензин А-95 скочи с 2 ст. и вече струва по 2.43 -2.44 лв. за литър. Това се случва на фона на близо 8% поевтиняване на нефта в последните два дни. Ходът на "ЛУКойл" контрастира и с прогнозата на финансовия министър Симеон Дянков, който преди дни каза, че очаква ново понижение на цените на бензина и дизела у нас заради спадащите петролни котировки.

"ЛУКойл" оправда вчера ценовата си тактика с ваканционния сезон, в който по-високото търсене поощрява търговците да държат високи цените. "Цените на горивата на международните пазари са се повишили, което е нормално за този сезон, и ние сме ги отразили и в България", коментираха пред "Сега" от компанията. Фирмата щяла да продължи да следи международното положение и да движи цените си в синхрон със световните тенденции.

Министър Дянков е в чужбина, но от финансовото ведомство вчера коментираха, че "няма пазарна логика в поведението на "ЛУКойл". "Нефтът и в момента продължава да спада, а защо "ЛУКойл" вдигна цените на горивата, вместо да ги понижи, само от фирмата могат да кажат. Позицията си министър Дянков каза още преди седмица и тя е, че цените на горивата ще падат заради поевтиняването на петрола", обясниха вчера от МФ пред "Сега". От там се надяват Комисията за защита на конкуренцията най-накрая да осветли ценовата политика на компанията. В момента в КЗК тече разследване срещу компании от групата "ЛУКойл" за злоупотреба с господстващо положение и за участие в картел.

Откакто стана обект на засилен контрол от агенция "Митници" заради липсата на датчици, "ЛУКойл Нефтохим" престана да пуска до медиите традиционните съобщения за промяна на цените на бензина, дизела и др. горива. В тях неизменно се посочваше, че корекциите се правят "поради промени в пазарната конюнктура".

През последните месеци цените на "ЛУКойл" предизвикват непрестанни коментари, като имаше и напълно противоречащи си обяснения - оказа се например, че цените на бензина скачат както при засилено, така и заради по-слабо търсене. "По-високите цени се дължат на пазарните сили. Част от увеличението може да се обясни с цената на долара, която расте, и повишението в цената на петрола. Друга част от увеличението е чисто търговски ефект, който е предизвикан от по-голяма консумация", обяви преди месец министър Трайчо Трайков. През пролетта обаче, когато ценовият бум предизвика сериозни протести, премиерът Борисов обясни, че слабото търсене надига цените. "Когато е изградена по социалистическо време, рафинерията е разчетена да преработва 12 млн. тона суров петрол, сега преработва 5 млн., а експлоатационните разходи (ток, работни заплати и т.н.) са едни и същи", посочи премиерът, цитирайки буквално думи на шефа на "ЛУКойл Нефтохим" Валентин Златев.

Проверка на "Сега" в портала на ЕК еnergy.eu вчера показва, че бензинът у нас е по-скъп в сравнение с Естония и с Полша, където струва по 1.23 евро за литър. В три държави от ЕС дизелът е по-евтин. На бензиностанциите у нас горивото се продава по 1.22 евро. В Литва цената е 1.21 евро, в Люксембург - 1.14 евро, в Полша - 1.20 евро за литър.

Американският петрол регистрира най-големия си дневен спад от 2008 г. насам, като в два поредни дни стойността му намаля с 6%, а вчера цената му се срина до 80.9 долара за барел. Добиваният в Северно море сорт "Брент", който е определящ за цените в нашия регион, също поевтиня, като се понижи до 105.8 долара за барел.

Съмнения за монополно високи цени и свръхпечалби на петролните компании витаят навсякъде по света. В САЩ Федералната служба по търговия започна разследване за непазарно поведение и ценови манипулации на пазара на горива.

И в Русия върви подобна процедура. През февруари по заръка на премиера Путин Федералната антимонополна служба (ФАС) предприе разследване срещу трите пазарни гиганта "Газпром нефт", "ЛУКойл" и "Роснефт" заради високите цени на горивата. В хода на разследването "ЛУКойл" призна, че завишава цените в Русия. В специално писмо до ФАС компанията обеща да прекрати нарушенията, което заедно с признанията ще смекчи санкциите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кой , кога и защо продаде/предаде/ държавната рафинерия /единствения и от стратегическо значение обект/ на мафията. Да се потърси отговорност от него и да се осъди ! И държавата независимо по какъв начин да си върне обратно обекта /и още много други които трябва да са в ръцете на държавата/ Властите да изритат мафиотската комбина от руски и наши гадове
+1
 
 
Задължителните уреди за измерване стрували на Лукойл 27 милиона долара. Нямало как това да не се отрази на цените на горивата. Явно тези броячи са направени от червено самородно злато. Предприятието и тази година пак на загуба, за разлика от предприемачите.
+1
 
 
Не разбрахте ли, че цените на бензина и дизела от Лукойл зависят от фазата на Луната и Червената планета! Няма никаква друга логика, световни цени, курсове на долара и църа - пъра. Важно е какво някой е сънувал предната нощ, какво са си казали сутринта, за каква цена са си стиснали ръцете, това правят днес и утре!
+1
 
 
Ако сте оважаващи себеси БЪЛГАРИ, не сипвайте гориво на бензиностанции ЛУКОИЛ
+7
 
 
На фона на всички изказвания и размахване на пръст от страна на правителството и премиера Борисов, една частна фирма показва най-демонстративно, че тя може да управлява държавата. С други думи ЛУКОЙЛ от отдавна са спечелили изборите :) и не им пука за нещастниците, които си играят на парламент.
+7
 
 
Както бяха на писали гръцките студенти по време на техните протести "Тихо да не събудим Българите". Може да си продължаваме да спим и да се оплакваме, че са ни ниски доходите... Никой не ни е виновен...
+10
 
 
мамка ви мръсна и боклуците долни монополисти.Вън от България
+2
 
 
Без коментар, не наливам на Лукоил и се старая да си върша работата с велосипеда ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1721) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: