Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лягаме под скалпела само в краен случай
Автор: Екип Varna24.bg 09:31 / 16.09.2011Коментари (10)720
© Varna24.bg
Ситна цедка ще бъде въведена за операциите в болниците у нас. Хирурзите ще ни режат само в краен случай, едва след като бъдат проучени всички останали алтернативни възможности за лечението ни и се окаже, че скалпелът е единственото решение. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след среща със здравния министър д-р Стефан Константинов вчера.

Двамата са обсъдили необходимостта от въвеждане на конкретни стандарти не само за различните медицински специалности, но за лечение по диагнози, в които да бъде разписано ясно и точно при какви обстоятелства човек трябва да бъде опериран и в какви случаи да се търси алтернативен и по-нов метод за лечението му, за да не бъде травмиран с излишно рязане. До три месеца предстои да бъдат създадени експертни групи от специалисти на Министерството на здравеопазването, представители на БЛС и на дружествата по различни медицински специалности, които впоследствие да подготвят въпросните стандарти за лечението ни, когато влезем в болница.

За ситна цедка за операциите настоява и Европейският съюз. Лекарите на континента да премислят по няколко пъти, преди да хванат скалпела, и да режат само в краен случай, настояват оттам. Доктори от ЕС, включително и от новите членки, сред които са България и Румъния, назначават твърде много операции на пациентите дори в случаите, когато може да се мине и без тях, а проблемът да бъде отстранен чрез лапароскопия (безкръвна операция) или друг алтернативен метод. Това показва най-ново проучване на Европейския съюз. Сега медиците първо посягат към ножа и едва впоследствие, ако хирургическата интервенция не помогне, прибягват до друг вид лечение. Така не само пациентите се травмират, но се увеличават инфекциите и се затруднява по-масовото навлизане на иновации в здравеопазването, се твърди още в проучването. Затова здравните власти в отделните страни да преосмислят цялостно политиката си, като ограничат пряката оперативна намеса и я прилагат само когато тя е неизбежна за болния, препоръчват още експертите, осъществили изследването.

Според данните от проучването 4 от 5 операции на гръбнака в Германия са ненужни, 3 от 5 са били напълно излишно в Австрия и Полша. За България се оказва, че също 3 от 5 интервенции е можело да бъдат заменени с алтернативни.

В България операциите действително са ни в повече, защото нямаме критерии по диагнози кога трябва да се вкара пациентът в хирургическата зала и кога да се търси друг начин за неговото лечение, не скри д-р Цветан Райчинов. Болниците у нас определено имат сметка да слагат болния веднага на операционната маса, тъй като за това касата плаща повече и се печели добре обясни той.

В Европейските страни хората се тъпчат с повече медикаменти от необходимото и то по предписание на докторите, показват още резултатите от проучването. Оказва се, че в 36 на сто от всички случаи изписаните лекарства на пенсионери над 82-годишна възраст са били напълно ненужни. Това важи не само за нашата страна, но и за Румъния, Полша, Словения, Гърция и дори Германия и Австрия. Само в България, по информация на фармацевтичния бранш, годишно се изпиват медикаменти за 2,5 ­ 3 млрд. лв. В тази цифра влизат сумите, похарчени както за лекарства, отпускани по линия на здравната каса и от свободни продажби в аптеките, така и тези, с които ни тъпчат в болниците. Излишните операции и изписвания на лекарства цели лечебните заведения да вземат повече пари от здравните фондове, е заключението на експертната комисия при ЕС, осъществила проучването.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.09.2011 г.
+1
 
 
Фиброгастроскопските и фиброколоноскопските изследвания в БГ са много трудно достъпни и не се назначават, въпреки че по света, особено в Япония са рутинни и намаляват много нуждата от конвенционална хирургия. Нещо повече. Тези изследвания откриват в доклинична фаза онкологични заболявания и безкръвно ги лекуват. Стигне ли се до изрязване на части от стомаха или червата обикновено е много късно и тези болни обикновено умират в мъки. Това, обаче не пречи да бъдат прекарани по всички възможни скъпи клинични пътеки. Здравната ни система е абсолютно сбъркана от горе. Лекарите не се мотивират да лекуват добре, а да лекуват повече, да изследват повече. Как умря майка ми. Като куче. След като и откриха късно запушване от туморна маса на дебелото черво с дни не я приемаха в хирургията във Варна. Тези дни тя прекара в тоалетната. С непрекъснати адски болки в корема и позиви за дефекация. Я трябваше да бъде оперирана спешно. Не и признаха изследванията на кръвна група за кръвопреливане направени в Център по хематология/трансфузиология в Добрич. Трябваше 1 ден да мине за да и направят нови във Варна. Никога няма да забравя върволицата прави и пълзящи по стените хора в дългия коридор пред приемния кабинет и нето една пейка, нито едно столче - картината беше такава, както ги дават по филмите от войната - хора в редица, посърнали, приведени, стенещи наредени в редица по 4 - 5....... Оперираха я. След това химиотерапия по пътека. След химиоте апията - адска жажда. Не можеше да пие, да преглъща. Сънуваше дини, грозде.....Сигурно вливанията и бяха недостатъчни. А това, което и вливаха се съхраняваше в шкаф в коридора на отделението през декември. Пускаха и студени разтвори, а милата казваше "Само да се оправя. Ще им подаря един термостат да затоплят банките до 37 градуса. Нали беше акушерка, биолог - разбираше ги нещата. Така приключи една добре платена клиничня пътека. Амин! Мир на прахта ти, мамо!
+1
 
 
Хаха, сега докато измислят какво да правят, (понеже за друго освен операция рядко са мислили), човекът си заминал... С мой роднина също - от Перник го налитат за операция, само подпитват какво става, кога ще се оперира, пратиха го и в София даже, а от София пък изобщо и дума не отварят за операция, дори казват: Ама този човек защо изобщо са го пратили тук, можело е да го оправят и в Перник!
0
 
 
Не съществува медецински проблем, който да не може да бъде влошен с операция.
Aнонимен
на 16.09.2011 г.
-1
 
 
Здравеопазване гарантирано от Герб.Хак вие пак да грласувате за тез некадърници
+3
 
 
Трябваше от ЕС да направят проучвания, та да се види халът и на нашето здравеопазване!! Докато не намалят цените по клинична пътека за хирургическа намеса, няма да се оправят. Преди 1 месец лекарка искаше майка ми да постъпи в болница за 2 дни, за да и напрявели изследвания на бъбреците, които могат и да се направят и амбулаторно и на ехограф при нефролог. Цялта работа бе, че тя ще престои в болницата 2 дни, а по кл. пътека ще си изпишат 1 седмица и ще си вземат паричките. Вече и се случи това преди 2 години!! Като си взе документа от болницата се оказа, че е стояла там 5 дни, което не беше вярно-стоя само 1 нощ!!Ужасно е това, което казвам, но е истина!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: