Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Любима ракия на много на българи е пред изчезване, става по-скъпа и от уискито
Автор: Екип Varna24.bg 10:51 / 17.09.2023Коментари (0)4894
©
Започва сезонът на варенето на кайсиева ракия. Еликсирът е традиционен за русенския и силистренския регион. Тази година обаче стопаните няма да напълнят казаните, в които се приготвя известната с аромата си алкохолна напитка.

До момента в един от центровете на кайсиевия район на България - село Бабово, са сварени едва 120 литра кайсиева ракия. Причината - кайсиите измръзнаха, хората няма от къде да си купят или пък, ако има плодовете, са много скъпи.

Дестилерията на братята Иво и Станислав приема поръчки за варене на ракия не само от русенски регион, но и от Тутракан. Според Станислав в момента е рядкост някой да дойде да извари кайсия. Иво пък споделя, че в месеца, в който върви кайсиевата кампания има максимум 10 изварявания.

А причината се крие във времето. Или иначе казано необичайно студената пролет. Иво обяснява, че реколтата е измръзнала.

"Кайсията е един от плодовете, които изваряваме в най-малки количества в момента, защото по селата хората вече почти нямат кайсии, а ако отидат да си купят от голям производител, цената е много висока - около 1.50 лв. на килограм. To става по-скъпо и от уиски да си купиш", казва пред NOVA Станислав.

Скъпи освен кайсиите, са и всички останали консумативи за варенето ѝ. По думите на Иво 1 литър ракия излиза около 10 лв. на производителя.

Заради поредната неблагоприятна година за кайсиевите насаждения, все повече хора ги заменяли с други плодни дървета.

"Предни години това беше традиция в нашия регион, хората повечето изваряваха от кайсия. Сливата почти не беше позната, а сега започнаха вместо кайсии, да слагат сливи", уточнява Станислав.

Ако тази тенденция продължи, кайсиевата ракия все по-рядко ще присъства на трапезата на българите. Въпреки специфичните ѝ вкусови качества.

Ароматът на кайсиевата ракия се разгръща най-добре, когато достигне 42 алкохолни градуса, разказват Иво и Станислав. И са сигурни, че винаги има повод за наздравица, макар и не точно с кайсиева ракия на трапезата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
Риск от чума по дребните преживни животни
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: