МОСВ: Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:35 / 27.07.2024
1186
На всеки кръгъл час в МОСВ се получават данни за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин след възникналия пожар в склада за фойерверки, съощиха от МОСВ.

Независимо че в първите часове след възникването на пожара бяха отчетени повишени стойности на фини прахови частици (ФПЧ 10), вече има достатъчно данни да бъде генерирана средноденонощната стойност за изминалото денонощие на 26 юли. Тя е 39 микрограма/м3, което не превишава регламентираната норма от 50 микрограма/м3. Още вчера в късния следобед часовите стойности бяха нормализирани средно до 12 mg/m3.

И към настоящия момент данните от мобилната лаборатория потвърждават, че няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.

Към днешна дата показателите за качеството на въздуха не надвишават регламентираните норми и не застрашават живота и здравето на хората и животните в региона.

Мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда е разположена за непрекъснат мониторинг в село Гара Елин Пелин, на около 1 км от склада – най-близкото безопасно населено място по посока на вятъра в зоната, където е разрешено и има необходимото захранване. Тя ще продължи да следи качеството на въздуха в района и при необходимост да предоставя информация за актуалното състояние.

Виж коментарите (0)

Още по темата (140):
16.08.2024 Следовател за взривовете край Елин Пелин: Много е възможно причината да е самозапалване, но не приоритизирам тази версия
15.08.2024 Николай Попов за склада край Елин Пелин: Не изключваме нито една от версиите за взрива
09.08.2024 Инженер след взривовете в Елин Пелин: Стандартните сгради не се осигуряват срещу удар от хоризонтална взривна вълна
09.08.2024 Жител на Елин Пелин:  Г-н Симеонов не успя да ни даде нито един конкретен и ясен отговор
08.08.2024 Той е факирът на пиротехниката, целунат от Господ, защото ефектите са космически и неземни
08.08.2024 Две седмици след взривовете край Елин Пелин: Жителите и местната власт ще се срещнат
Още новини от Национални новини:
Скок в линията на бедност с малко над 100 лв., работодатели и син...
Жесток бой в столичен мол: Хвърлят се столове и се чуват крясъци
Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
ВАС остави без разглеждане жалби на ДПС срещу решения на ЦИК за р...
Къде е най-добрата метро система в Европа: София е на едно от пър...
Тежка катастрофа с мигранти след гонка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).