МС: България участва в изготвянето и подкрепя съвместното изявление и позиция от името на ЕС27 по Иран

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
20:14 / 14.04.2024
1544
България като част от усилията в рамките на ЕС за деескалация, участва в изготвянето и подкрепя съвместното изявление и позиция от името на ЕС27 по Иран, заявяват от Министерския съвет на страните си във Facebook.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи днес, че е свикал за вторник, 16 април, видеоконферентна извънредна среща на външните министри от Европейския съюз във връзка с атаката, извършена от Иран срещу Израел, предаде Франс прес. В социалната мрежа "Екс" Борел съобщи също, че е разговарял с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, пред когото е заявил, че ЕС "осъжда най-остро" ударите по Израел и е призовал Иран да не участва в "по-нататъшна ескалация".

"В тази изключително напрегната регионална ситуация нова ескалация не би била в ничий интерес. Приканваме всички заинтересовани страни да проявят максимална сдържаност", подчерта Борел в изявление от името на 27-те държави от ЕС.

"ЕС осъжда най-категорично иранските нападения с дронове и ракети срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация и заплаха за регионалната сигурност", заяви още Борел и подчерта, че ЕС "отново потвърждава ангажимента си към сигурността на Израел".

Заради ситуацията в Близкия изток рано тази сутрин служебният министър-председател Димитър Главчев свика работно съвещание с участието на служебните министри на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, заместник-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност. Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, е докладвано на служебния премиер.

Виж коментарите (0)

Още по темата (71):
26.08.2024 Давид Леви: Лидерите в региона на Близкия изток нямат интерес от ескалация на напрежението
25.08.2024 Проф. Чуков: Тази нощ е имало размяна на удари, като това продължава и в момента
07.08.2024 Проф. Чуков: Реакциите спрямо Израел ще бъдат стъпка по стъпка. Генералният секретар на Хизбула обясни, че ще убиват с памук, т.е. с велурени ръкавици - бавно
31.07.2024 МВнР предупреди българите
30.07.2024 Външното ни министерство успокои: Няма пострадали българи в Бейрут
30.07.2024 Двама командири на "Хизбула" са загинали при израелски удар в предградията на Бейрут
Още новини от Национални новини:
Тежка катастрофа с мигранти след гонка
Трифонов: Срамно е политици да си правят PR от трагедията с бълга...
Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедс...
Камелия Нейкова: Имаме пълната подкрепа на Министерския съвет за ...
Камелия Нейкова: Имаме пълната подкрепа на Министерския съвет за ...
Осъденият на доживотен затвор Георги Вълев от "Килърите" с белезн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).