МВФ: Българската икономика ще нарасне с 3%

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
10:53 / 19.05.2011
463
Българската икономика ще нарасне с 3% през тази година, прогнозира Международният валутен фонд в последния си преглед за страните от Европа. Бившият ръководител на мисията на фонда за България Бас Бакер, който сега оглавява отдел в европейския му департамент, представи в подробности проучването на пресконференция днес.

В него институцията прогнозира и инфлация от 4.8% за тази година. В същото време правителствената прогноза е за растеж от 3.6% и инфлация от 3.7%. Прогнозата на МВФ е по-скромна от тази на правителството и потвърждава тези очаквания в конвергентната програма, пратена до Европейската комисия през април.

"Възстановяването на икономиката в страните от Югоизточна Европа се забавя", е посочил Бакер, цитиран от Българското национално радио. Като причина той посочил по-късното настъпване на кризата в региона, като отминаването й също щяло да се усети със закъснение.

За региона анализът на МВФ предвижда стабилизация на икономиките след изживяната рецесия и среден икономически растеж от 2.5%. Най-сериозни заплахи пред възстановяването за региона пък се прогнозира да са инфлацията и поскъпването на хранителните продукти.

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Голяма фирма сама изтегли опасен продукт от пазара у нас
Днес изпращаме последния летен ден, утре идва астрономическата ес...
След проверки затвориха повече от 30 ресторанта по морето
Как да не се опарим от имотната мафия?
Интензивен трафик в страната в първия от трите почивни дни
Кметът на Минерални бани и синът му остават в ареста


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).