МВР предприема 28 мерки във връзка с Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:01 / 13.08.2011
457
Приоритетите, на които ще бъде подчинена работата на МВР до края на 2011 г. във връзка с Доклада от юли и конкретните препоръки по политическата и техническата част са четири. Основният е продължаване на реформата на Криминалната полиция и продължаващото подобряване на материално техническо осигуряване. Вторият е по-интензивно обучениие, насочено към разследване на сложни икономически и финансови престъпления, като графикът за обучение до края на годината е вече разработен съвместно с Националния институт по правосъдие. Третият е свързан с новия специализиран наказателен съд за организирана престъпност и организирани престъпни групи и формирането на съответните прокуратури - тук ангажиментите на МВР са насочени към създаване на корпус от специални разследващи полицаи към ГДБОП - щатът е определен и първите назначения са факт. Четвърти, но не последен по важност приоритет, е междуведомствената интеграция.

Заместник министър Вучков направи преглед на предстоящите за прилагане от страна на МВР мерки от Плана, като изведе като акцент увеличаването на броя на разследващите полицаи. Реално по над 200 хил. досъдебни производства годишно в МВР, досега като разследващи през последната година са се включили около 4000 полицаи, основно от "Охранителна полиция", които са участвали главно в неотложни следствени действия - най-вече огледи /над 40 хил. действия/. Целта е към тях до края на годината да се включат още около 3000 полицейски служители, които ще преминат обучение в Националния институт по правосъдие. С прилагането на този механизъм реално се облекчава работата на дознателите, които посещават огледи в по-редки случаи - при деяния с по-тежка фактическа и правна сложност. Резултатите на областно ниво в тази насока досега показват, че реформата е в правилната посока и тенденцията е необратима.

Заместник-министър Вучков представи и работата по вече въведената Концепцията за полицейската статистика, която до 2-3 години ще уеднакви данните на прокуратурата и полицията. Критерий за разкрито престъпление е съставянето на постановление за привличане на обвиняем и в момента е в ход анализ на резултатите от половингодишното прилагане на концепцията.

По отношение на техническото обезпечаване специално внимание ще бъде насочено към доизграждане на нови и ремонт на сгради за полицията и подобряването на условията в помещенията за полицейско задържане в над 10 РУП.

Очаква се проектът на Плана с мерките, които ангажират МВР, да бъде гласуван на заседание на Министерски съвет.

Повече подробности във връзка с предстоящите мерки можете да проследите в приложената презентация.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).