Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МВР ще въведе гласов контрол за бомбите
Автор: Екип Varna24.bg 10:03 / 14.12.2012Коментари (0)1325
© Impact Press Group
Гласов контрол за бомбите ще въведе МВР. Експерти ще преценяват дали даден сигнал за поставено взривно устройство идва от хлапак, психически лабилен човек или е сериозен сигнал. Мерки за безопасност ще се спазват при всички случаи, но до евакуация ще се прибягва при по-специални инструкции на МВР към службите за сигурност във всеки мол, магазин, съд, болница или друга обществена сграда. Пълната евакуация обаче ще се запази за училища и детските градини, тъй като там тя става по-бавно.

Новите мерки станаха ясни след редица срещи между представители на Темида, МВР и експерти от Гражданска защита и Спешна помощ. Причината за извънредните разговори бяха поредните сигнали за бомби в сряда и четвъртък. В сряда сигнал отново затвори мол "Сердика", а вчера мъж изпразни за два часа сградите на съда в София и Варна. В 8,19 часа на тел. 112 се обади мъж, който съобщи, че в Софийски градски съд са заложени две бомби и че ако до един час полицията не изведе хората от сградата, взривните устройства ще избухнат. Екипи на ДОТИ и Гражданска защита веднага изпразниха залите. В 9 и 9,30 ч в сградата на Съдебната палата трябваше да има заседание по делото срещу Христо Монов - бившия изпълнителен директор на БДЖ, както и по мегаделото "Октопод", където основен подсъдим е Алексей Петров. След извършена проверка, при която не бяха открити взривни устройства, сградата бе отворена отново.

Междувременно сигнали за бомби затвориха за няколко часа и двете варненски съдилища. Обажданията за взривни устройства в Окръжния съд и в Районния съд бяха получени минути след 8 ч на тел. 112. След проверката на техническите служби работата бе възстановена. По това време обаче вървеше и заседание на Висшия съдебен съвет. Кадровиците на Темида прекъснаха заседанието и поискаха извънредна среща с МВР шефа Цветан Цветанов. Той обаче по това време бе на обиколка в страната.

По-късно шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев обясни, че при сигнал за бомба административният ръководител на сградата е длъжен да уведоми служителите си да напуснат. В сградата на Съдебната палата в София например стопанин е именно той. Затова се наложи Груев да излезе от заседанието и да разпореди евакуацията на сградата.

"Съвсем не е лесно да разпишеш разрешение сградата да се отвори, защото има много хора, а човешкият живот е най-важен", отбеляза Груев по-късно. Затова той призова за нови спешни разговори и вземане на мерки за разкриване на извършителите на престъпленията.

Източник: в. Стандарт









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Зима 2023/2024 г.
Винетки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бури и градушки 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: