Mагистрала "Хемус" ще разчита на еврофинансиране

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
14:18 / 14.04.2011
3280
Еврокомисията е одобрила възможността да финансира магистрала "Хемус" и още 4 скоростни пътя, стана ясно от изказване на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Освен за магистралата, средства от еврофондовете ще има за четири скоростни пътя ( с по две ленти във всяка посока) между Русе и Шумен, Варна и Дуранкулак, Пловдив и Рудозем и Дупница и Ихтиман.

Вчера в Европейската комисия са приключили техническите преговори за актуализацията на разширението на трансевропейската пътна мрежа, в което са добавени и българските обекти.

"Това означава, че на българските данъкоплатци ще бъдат икономисани поне 2 млрд. евро", каза Плевнелиев. Той поясни, че общата стойност на тези обекти е 2.5 млрд. евро и досега се е предвиждало да бъдат финансирани от България.

"Досега тези пътища трябваше да се финансират изцяло от националния бюджет, тъй като не бяха част от трансевропейската пътна мрежа. Сега вече на техническо ниво преговорите приключиха и ние със 100% сигурност можем да кажем, че тези проекти получават своята европейска перспектива", каза още министърът.

По всяка вероятност средствата от еврофондовете ще бъдат осигурени в следващия програмен период след 2013 г.

Плевнелиев поясни, че до 30 юни ще бъдат изработени окончателните карти и ще се вземе политическото решение.

"Пратих Плевнелиев да договори "Хемус", той се върна с още четири пътя", коментира премиерът Бойко Борисов, който също присъства на пресконференцията. "Това, което обещахме на Северна България да се случи, с много труд, много усилия и убеждаване мина", допълни премиерът и обясни, че "ако ги няма тези пътища, остават без комуникации". "Там, където има комуникации, бизнесът идва, прави фабрики, това са нови работни места, иначе районът се обезлюдява", каза още премиерът.

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Голяма фирма сама изтегли опасен продукт от пазара у нас
Днес изпращаме последния летен ден, утре идва астрономическата ес...
След проверки затвориха повече от 30 ресторанта по морето
Как да не се опарим от имотната мафия?
Интензивен трафик в страната в първия от трите почивни дни
Кметът на Минерални бани и синът му остават в ареста


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).