Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Махат деня за размисъл преди избори
Автор: Екип Varna24.bg 13:53 / 15.09.2013Коментари (6)663
© Varna24.bg
Денят за размисъл преди вота, в който е забранено на партиите да ни агитират, отпада. Това предвижда черновата на новия Изборен кодекс, публикувана на сайта на НС. В нея е разписано, че не се допуска агитация единствено в самия ден на гласуване вместо както е в момента - и 24 часа преди това.

Така политиците ще могат да отправят посланията си към избирателите буквално до отварянето на секциите, а социологическите агенции да публикуват последните си допитвания за рейтингите на партиите и техните лидери. В текстовете не е уточнено дали ще бъде позволена продажбата на алкохол в деня преди изборите, тъй като и в момента това се решава от кметовете. 

Отпадането на забраната да ни агитират обаче предполага, че нямаме нужда от специален ден, в който трезво да премислим за кого искаме да гласуваме и по всяка вероятност ще можем и да пием.

Въпросът с премахването на деня за размисъл беше повдигнат около парламентарния вот през май, когато в съботата преди изборите гръмна скандала с бюлетините в костинбродската печатница, чийто собственик е общински съветник от ГЕРБ.

Вследствие останалите партии се изредиха да изказват възмущението си от случката, за което пък бяха обвинени, че са агитирали в деня за размисъл. ЦИК обаче не установи подобно нарушение, тъй като никой от политиците не е отправял забранения конкретен призив да се гласува за определена партия.

С новия Изборен кодекс подобни казуси ще отпаднат, след като за премахването на деня за размисъл вече се изказаха и редица експерти.

В текстовете обаче остава изискването на всеки агитационен материал да се изписва с големи букви, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Ще продължи да действа и мораториумът за провеждането на предизборни кампании в училища, болници и други държавни и общинските учреждения.

В текстовете е уредено подробно и машинното гласуване, което е планирано да се въведе поетапно от следващите избори през май догодина. При този вид отразяване на вота гражданите няма да имат право на втори опит при грешка, както е в момента с хартиените бюлетини. След като натиснат бутончето на екрана към предпочитаните от тях кандидати или партии, машината ще дава разписка, която ще се пуска в специална кутия вътре в тъмната стаичка и по този начин не остава възможност за поправка. С хартиената бюлетина корекцията е възможна, като тя просто се връща на членовете на комисията, обявява се за невалидна и избирателят получава нова.

В текстовете обаче изрично се разписва, че машините трябва да пазят данните, ако в момента на гласуване "възникнат непреодолими външни обстоятелства", за да може след отстраняването им избирателят да продължи процедурата. Устройствата пък трябва да са програмирани така, че да не изискват специални умения от гражданите, за да боравят с тях, както и да се осигури улеснен достъп за хора с увредено зрение или със затруднения в придвижването.


Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Има ли машина - има и измама. Винаги. Особено в България.
+3
 
 
червените маймуни много добре го опотребиха този ден на последните избори :) много добре знаят какво ще им се случи ако го оставят :) мръсна сган никакви хитринки няма да ви помогнат вече всички знаем че сте менти до един и съществувате благодарение на лъжата и измамата :)
Aнонимен
на 15.09.2013 г.
+4
 
 
Да, беса+песа+феса махат дена за размисъл, с надеждата, че повече пияни ще се объркат и ще гласуват за тях... Мечти...
+2
 
 
А сега да видим Майчето и БюрекоFF как ще се преборят за още гласове.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: