Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Макс Баклаян: За пръв път в историята еврото е задминато от златото в резерва на международните централни банки
© Фокус
Международният банков регулаторен съвет "Базел 3" класифицира златото като клас 1 актив, което означава, че заедно с валутата и държавните ценни книжа то отново се превръща в най-сигурния актив спрямо класификацията на централните банки. Поради тази причина виждаме рязко повишаване на търсенето от страна на централните банки към златото. Това каза основателят и изпълнителен директор на "Тавекс" Макс Баклаян в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус".

Той обясни каква е разликата между "пари" и "валута". "Златото е пари, а това, което имате в джоба си, се нарича "валута". Разликата между парите и валутата е, че валутата е в неограничено количество, може да се създава изключително лесно и няма стойност само по себе си."

Валутата и държавните ценни книжа са дългови активи, докато златото не е. Банките купуват все повече злато като застраховка срещу геополитически или макроикономически катаклизъм, обясни Макс Баклаян. "Това, че има множество топли точки на конфликт около нас и по целия свят и възможни бъдещи такива точки също е изключително важно", допълни той.

Златото е най-сигурният актив, тъй като той е единственият финансов актив извън финансовата система. "Всички активи във финансовата система са т.нар. IOU – "аз дължа на теб". Когато купите златото, то е ваше, вие сте извън финансовата система", поясни Баклаян.

Експертът отбеляза, че свалянето на лихвения процент от Федералния резерв има огромно значение за цената на златото в момента. "Това, че американският пазар показва, че не е толкова здрав – с намалени работни места, с повишена инфлация, със забавен ръст, също е изключително важно", поясни Баклаян.

Китай отново възобнови покупките на инвестиционно злато след период на пауза, отбеляза още той.

Всичко това са фактори за ръста на златото с 30% за една година, обясни Макс Баклаян.

Най-сигурната инвестиция в благороден метал е златото, смята експертът. Среброто по думите му има много по-голям потенциал от златото. "То е и пари, но и индустриален продукт. Среброто е основен продукт, използван в зелената трансформация. В соларните панели и в батериите има изключително много сребро и с развитието на зелената революция ще се използва все повече. Ще има все по-голямо търсене за сребро, а предлагането е лимитирано. Има голям потенциал този благороден метал да расте, но както винаги, колкото по-голям е потенциалът за ръст, толкова по-голям е и рискът", подчерта Баклаян.

По думите му среброто е по-рискова инвестиция от златото. "И за двете препоръчвам на хората да се образоват преди да взимат решения – това е най-важното нещо", допълни експертът.

Макс Баклаян посочи, че за пръв път в историята еврото е задминато от златото в резерва на международните централни банки. "Това означава, че те вярват на златото повече, отколкото вярват на втората най-голяма резервна валута в света – еврото. Това означава, че централните банки вярват все по-малко на дълговите инструменти като валута и започват да вярват все повече на истинските инструменти като злато. Ако централните банки правят нещо е добре да ги наблюдавате, тъй като най-вероятно знаят нещо, което вие не знаете", допълни той.

Валутата постепенно отстъпва място на виртуалните плащания. В момента в Дания над 90% от плащанията са банкови. Същото важи за Швеция и за Норвегия, даде примери Макс Баклаян.

Банковите разплащания означават, че парите не излизат от банковата система. "Това според мен не е добре, тъй като реално вие не знаете вашите пари изобщо съществуват ли в тази система, здрава ли е тя, тъй като системата може да създава много повече пари, отколкото реално има", коментира Баклаян.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигранти и бежанци
Екоактивисти и протести
Започва процедура за преместване на паметника на Съветската армия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: