Малките общини пред закриване

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:19 / 13.03.2010
28466
За 8 години страната ни е загубила 35 населени места. А ежегодно град с размерите на Троян изчезва от картата на България. Това означава, че всяка година населението ни намалява средно с около 35 хиляди души, като проблемът с обезлюдяването засяга почти всички общини.

"Наблюденията ми показват, че през следващите години ще сме изправени пред проблема закриване на общини поради липса на демографска жизненост, т.е. липса на достатъчно население", казва Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ.

Общините в Северозападна България са най-силно засегнати от обезлюдяването. Според Гинка Чавдарова не само демографският фактор изиграва решаваща роля върху този проблем, но и икономически причини влияят сериозно върху вътрешната и външната миграция.

"В същото време действат други фактори, за които си струва да говорим. Закриваме училища, родителите тръгват след децата си. Едната година ги возят, на следващата се преселват, допълва Чавдарова.

Това е така, защото българите традиционно търсят качествени услуги, смята тя. Поради тази причина закриването на болници в някои общини също ще окаже влияние върху намаляването броя на жителите в по-малките населени места.

Източник: Ekipnews


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Делян Пеевски: И днес независимостта и свободата на държавата ни ...
Рая Назарян: На днешния ден България поставя последния елемент в ...
Това е униформата, с която Фердинанд обявява независимостта
Историк: Думата "независимост" не трябва да я разглеждаме в ролят...
Рая Назарян присъства на празничната литургия в църквата "Св. 40 ...
Експерт: Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).