Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мариана Кукушева: Хлябът е най-безопасната храна
Автор: Йоланда Пелова 09:15 / 22.09.2024Коментари (0)1010
©
По показатели България отново има една изключително добра реколта – 6,8 милиона тона пшеница. Златното зърно се изпече на слънцето и в резултат протеиновото съдържание в пшеницата нарасна неимоверно много. Това каза Мариана Кукушева – председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Горещото време и сушата са оказали силно негативен ефект върху определени култури, включително плодове и зеленчуци, но при пшеницата ефектът е обратен, обясни тя. "В някои райони продукцията е с много малко количество и лошо качество, но масово и най-вече в Тракийската низина реколтите са изключително добри, а качеството на българската хлебна пшеница е отлично“, категорична бе Кукушева.

Вътрешното потребление на пшеница у нас е около 1 милион тона. Останалите количества ще бъдат изнесени в арабски и европейски държави, сред които Италия, Франция, северните страни, обясни Мариана Кукушева. "Там традиционната култура, която се отглежда, не е пшеница, а ръж. България е най-големият износител на глава от населението на хляб и като такъв участваме в единния европейски пазар“, уточни тя.

По думите й цената на хляба у нас е най-ниска в целия Европейския съюз, дори в целия свят, а качеството е едно от най-високите. "Качеството на един хляб не се измерва само с вкусовите рецептори, а и със здравословността на продукта, който създаваме. При производството на пшеничен хляб не се използват имитационни продукти – няма заместители, няма химия. Хлябът на България е един от най-качествените в света и в Европа“, подчерта председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Самоконтролът при хлебопроизводителите е гарантиран, заяви Кукушева. "Той е наложен през различните сертификационни системи, които са въведени в модерното хлебопроизводство, през задължителната за всички предприятия система HACCP. Контролът е упражняван от инспекторите на Българската агенция за безопасност на храните. Хлябът е най-безопасната храна, защото тя минава през 250-280 градуса при изпичане и няма как да съдържа каквито и да е елементи, застрашаващи и увреждащи човешкото здраве“, обясни тя.

Въведеният преди години регистър на превозните средства, с които се превозва хляб, се следи от БАБХ. "Стриктно се следи всички превозни средства да са минали на съответния регистрационен режим, който е задължителен. За да бъде регистрирано едно превозно средство с правото да превозва хляб, то трябва да отговаря на съответните категоризиращи условия“, поясни Кукушева.

По думите й конкуренцията между хлебопроизводителите е изключително силна. "Затова всеки един се старае да произвежда качествено. Много е пряка връзката между потребител и производител. Критичността на нашите потребители ни помага да се развиваме все повече в посока защитено качество и висок професионализъм“, допълни председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

С въвеждането на нулевата ДДС ставка на хляба сивият сектор при хлебопроизводството вече не съществува, заяви Мариана Кукушева. "Вече нямаме хляб с ДДС и хляб без ДДС. Затова считаме, че тази мярка не само трябва да продължи да действа като силна социална мярка, а трябва да стане постоянна, така, че да не се връщаме никога повече към онези времена, в които сивият сектор беше около 45%. От нея икономически се ползва най-вече крайният потребител“, поясни тя.

Проблемът с липсата на работна ръка е повсеместен и засяга и сектора на хлебопроизводство. Ангажирани са хора от трети страни, сред които Индия, Азербайджан, Афганистан, Молдова. "В България трудът на хлебопроизводителя не е привлекателен, тъй като ние работим предимно нощем, по всички празници има огромно натоварване. Това не е писта, която привлича младите хора. Най-трудно се намират работници в по-изостаналите икономически краища на България. Сами с този проблем не можем да се справим, въпреки че имаме претенции, че плащаме едни от най-високите заплати в сферата на преработвателната промишленост“, обясни Кукушева.

Според нея, за да бъде разрешен проблемът с липсата на работна ръка, трябва да има категорична правителствена и държавна политика в посока трудещият се човек да има различен стандарт спрямо хората, които не работя трайно, и тези, които изобщо не работят. "Защото тези хора ще продължат да тежат на социалната система. Работещите трябва да издържаме и тях. Не може хора, които нямат трудов стаж, да имат еднакъв достъп до всички социални придобивки на обществото и да имат еднаквата възможност за потребяване в една и съща пазарна ниша“, категорична бе Мариана Кукушева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: