Мария Бонева: Медиите дават гласност за домашното насилие, но съдът решава

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:55 / 15.10.2023
1088
Бърка ли България генерално в начина, по който се справя с домашното насилие. Още няколко случая прибавихме тази седмица към статистиката – съпругата на прокурора Бисер Михайлов заяви, че е паднала при битов скандал, а не е била бита от съпруга си в Перник, въпреки че дъщеря й се обади на 112 да търси помощ. Друг мъж се похвали в социални мрежи, че е наранил жена с макетен нож, към това добавяме случаят Дебора Михайлова. В ефира на NOVA Мария Бонева, залята с киселина преди 21 години, разказва за пътя, през който е минала. Нападението над нея остана неразкрито.

"Нападението над мен беше към бизнеса и към хората, за които работих. За мен беше по-важно да дам гласност на този тип насилие и да кажа, че то не е нормално в една европейска държава", каза Бонева.

Относно случая с прокурорската съпруга на Бисер Михайлов от Перник, която е в болница след семеен скандал, Бонева каза, че може би тя има други притеснения. "Явно семейството е деликатно и не желае това да става достояние на обществото. Не мога да се съглася, че това е във всяко българско семейство, ако има такава тенденция, това трябва да се спре. Мъжът й е прокурор, той има връзки в системата. Може би семейството й е казало, че това е някакъв срам", каза Бонева.  

Тя признава, че не знае дали правилното е да се говори в обществото за домашното насилие или да не се говори. "Но мълчанието е знак на съгласие. От друга страна – дори когато има хванат престъпник, ако има бързи ефективни присъди, вероятно жертвите на домашно насилие биха били по-смели да търсят помощ", обясни жената, пострадала от заливане с киселина.

"Медиите могат да дадат гласност, но те не могат да осъдят. Може би това провокира насилниците, че това е безнаказано и модерно", каза Мария Бонева.

Тя е потърсила Дебора Михайлова (момичето от Стара Загора, което имаше над 400 шева), защото така е почувствала ситуацията. Когато преди години тя самата е била залята с киселина, при нея е дошла журналистката Ани Заркова.

"Тя ми разказа всичко, през което ще мина. Тя е втората обществена личност, залята с киселина, първата е била журналистка в БНТ. Ани ми каза 3 неща, които няма да забравя – нищо няма да е същото и това наистина е така. Каза ми в никакъв случай да не ходя до Америка и да се доверя на д-р Кръстинова, защото тя е ходила до Америка нещата не са били така, както се представят. Тя ми каза да намеря сили сама да изляза от това, защото дори да има човек до мен, ще е за кратко, да се доверя на себе си", каза Бонева.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
18.10.2023 Прокурорът Бисер Михайлов остава на свобода
14.10.2023 Пуснаха на свобода прокурора от Перник
14.10.2023 Прокурорът от Перник: Никога не съм удрял съпругата си, унизен съм да бъда в ареста
14.10.2023 Говори съпругата на пернишкия прокурор, която беше брутално пребита от него
13.10.2023 Прокурорът от Перник бил жена си до безсъзнание, тя отказва да съдейства на разследването
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).