Мария Габриел: България подкрепя европейската перспектива за Грузия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:37 / 14.10.2023
842
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна на 13 октомври в МВнР с министъра на външните работи на Грузия Илия Дарчиашвили.  Това е първото посещение на външен министър на Грузия в България от 10 години насам,  поканата е на българския вицепремиер.

"Посещението на министър Дарчиашвили в София идва в особено важен за Грузия момент - на фона на високите амбиции на грузинското правителство и общество за европейска и евроатлантическа интеграция на страната. Като държава-членка на ЕС и НАТО, преминала през дългия и понякога труден път на реформи, България добре разбира важността на настоящия момент за нашите грузински партньори и подкрепя геополитическия избор на Грузия“, заяви след срещата вицепремиерът Мария Габриел.

Тя посочи, че между България и Грузия са изградени дългогодишни, исторически, приятелски и културни връзки, а народите ни споделят общи ценности и стремежи. Мария Габриел каза също, че България безусловно поддържа независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници.

На срещата е била обсъдена и важната роля на Грузия за сигурността и стабилността в Черноморския регион, включително в настоящия сложен геополитически контекст.

Вицепремиерът Габриел припомни решението на Европейския съвет от месец юни 2022 г., с което бе предоставена европейска перспектива на Грузия. "Заедно с министъра на външните работи, направихме преглед на постигнатото, очертахме положените усилията във всяка една от ключовите области.  България ще продължи да подкрепя Грузия по пътя на нейната европейска интеграция“, подчерта Габриел.

Сред останалите дискутирани теми на срещата са били: свързаността във всичките й аспекти – регионална, икономическа, инфраструктурна, дигитална.

Обсъдени са били и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в изпълнението на проекти от общ интерес – в енергетиката, комуникациите, сферата на високите технологии и иновациите, образованието и културата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1531):
29.04.2024 НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Контрера за ПП: Тези хора сега показват как управляваха и как смятат да управляват, ако съберат гласове - с лъжи
05.04.2024 Предлагат една професия да се превърне в саморегулираща се, но се повишават изискванията
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).