Марияна Анастасова: Зоната е състояние, при което всички системи и органи работят по оптимален начин
Обикновено, когато се пита къде е Зоната, възникват много интересни обърквания, защото хората мислят, че това е някакво пространство, нещо, което е ситуирано някъде. Всъщност Зоната е метаболитно състояние на тялото. Това е състояние, в което всички системи и органи, можем смело да кажем, работят по оптимален начин. Това заяви Марияна Анастасова – журналист, писател, лектор, създател на Академия "Познанието", автор на курсове и семинари за личностно развитие, в интервю за предаването "Здравето на фокус" на Радио "Фокус".
"Добрата новина е, че това състояние не е нещо измислено, то е напълно реално постижимо", каза още специалистът.
Тя обясни, че Зоната е метод, който е бил и продължава да бъде обект на множество научни изследвания, именно поради тази причина човек би могъл да се довери на този подход, ако иска да постигане по-балансиран начин на хранене: "Зоната всъщност е резултат на дългогодишни проучвания, дългогодишна научна дейност, зад която стои научна практика".
По думите ѝ човек се чувства изключително добре, когато се намира в Зоната: "Ти се чувстваш прекрасно. Човек изведнъж разбира с какъв огромен потенциал енергиен разполага по правило и по принцип, но този потенциал е бил насочван към дейности, които са го ограбвали".
Специалистът каза още, че Зоната не е просто диета за сваляне на килограми, самият метод не включва изключването на цели групи храни, както в повечето .
"Зоната не е само сваляне на килограми, тя дори не е само хранене и храна, макар че за нея се говори като за диета. Има диети, които изключват цели групи храни или определени храни. В този смисъл Зоната не може да бъде отнесена към подобен тип асоциации, в никакъв случай", каза Анастасова.
Тя обясни, че самият подход на Зоната позоволява на човек да се храни до 5 пъти на ден: "В Зоната наистина има 4 хранения, а те могат да бъдат и 5, тъй като има и едно вечерно хранене малко преди сън. След 18.00 часа ще си вечерял и преди да си легнеш пак можеш да си хапнеш".
Анастасова е категорична, че това не пречи за свалянето на килограми - "Хората се създава невронна връзка, че повече храна означава напълняване, означава качване на килограми. Това е именно заради тези митове, които сме възприели от нашето обкръжение в едно по-друго време. Но сега е време да преразгледаме всички тези митове, всички тези вярвания, които са ни довели до там, докъдето сме".
РОСИЦА АНГЕЛОВА