Матура 2011 роди нови думи сред зрелостниците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (21)
09:35 / 03.06.2011
1532
Зрелостниците започнаха да си измислят нови думи, за да се покажат по-знаещи на матурата. Сред умотворенията са мозъкоразвиващ, дяволист и еризуст и др. Тенденцията отбелязаха проверяващи преподаватели ден преди официалното представяне на резултатите днес. В стремежа си да се сетят за зазубрените термини от частните уроци зрелостниците сами си съставяли сложни, но безсмислени словесни конструкции.

Думата "мозъкоразвиващи" бие рекордите по популярност в учителските среди. "Книгите са мозъкоразвиващи!". До бляскавата мисъл достигнал зрелостник след дългото премисляне какво да напише в заключението на есето си върху стихотворението "Книгите" на Атанас Далчев, разказаха изумени преподаватели по литература.

Три нови термина може да заимства литературната критика от абитуриентите, според които Далчев е назован "дяволист", "ерузист" и "вещник".

От контекста излиза, че първите две думи са нови вариации на често срещаните в анализите диаболист и ерудит, а третата обозначава творчеството за света на предметите.

Нововъведенията в българския език не спират дотук. Задачата за резюме на текст за делфинариума във Варна провокирал един от дванайсетокласниците да нарече делфините "надарени с интелектност"

Вместо внушителна сградата на делфинариума е описана като "внушаваща" и "стъклен клуб". В откъсите за работното време на делфинариума се родил необичаен за животните глагол: "делфините разпускат всеки понеделник".

Зрелостниците показали невиждана загриженост към Атанас Далчев в последната задача на матурата. В творчеството на абитуриентите масово изниквали съвети за справяне с депресията, което направило впечатление на оценителите. От есетата на матурата учителите си записали следната препоръка: "Далчев, вместо да чете по цял ден, можеше да закуси, да почете малко, след това да излезе навън да се види с приятели."

"Далчев е много нещастен. От четене е нямал време да има любима, да се ожени, да създаде семейство и деца. Не е късно да се вземе в ръце и да оправи живота си, не да се оплаква", смятат учениците. Други заключения върху депресивните състояния са далеч по-категорични: "Далчев не трябва да се оплаква така, а да види как да излезе от депресията - с писане и четене явно не става!".

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (21)

Още по темата (22):
29.07.2011 Просветното министерство: Матурите – на 21 и 23 май
11.07.2011 Започва подаването на документи за трето класиране на седмокласниците
04.07.2011 Започва записване в елитните гимназии след второ класиране
20.06.2011 Сгрешиха дипломите на зрелостници
15.06.2011 Варненските седмокласници подават заявления до 21 юни
09.06.2011 Обявяват резултатите от външното оценяване за седмокласниците във Варна
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).