Матурата по математика става задължителна?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:51 / 15.09.2024
948
Вече има петиция за задължителна матура по математика за всички завършили 12-и клас. Това каза пред "Телеграф“ бившият просветен министър и настоящ зам.-председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание (НС) Красимир Вълчев.

"Аз лично подкрепям едно такова предложение, въпреки че съзнавам, че то само по себе си няма да реши проблема.

Необходима е промяна и в учебните програми“, коментира Вълчев. Идеята е подкрепена и от експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ), според които задължителният държавен зрелостен изпит по математика може да бъде организиран в две направления: за ученици с профил "Математика“ – по съдържанието на профилираната подготовка във втория гимназиален етап, а за тези с други профили – по съдържанието на общообразователната подготовка.

Цел и нива

Целта, която формулират от ИПИ, е нито един ученик да не завършва средно образование, без да е покрил определен минимум на математически умения, независимо че разграничаваме изпит "високо ниво“ от изпит "базово ниво“.

Само по този начин математиката ще възвърне своето важно значение, а ученето й няма да приключва практически за всички в X клас, а за някои – още след VII. Само по този начин учениците ще трябва да положат допълнително усилие, за да получат диплома за средно образование, но то ще се отплати в бъдеще – чрез реализация и по-добри житейски възможности“, 

Физика и астрономия

Едва 5,6% от зрелостниците от профилирани паралелки избират да положат втора матура по математика. Само 59 зрелостници, или 0,2%, са избрали тази година матура по физика и астрономия.

"С толкова малко зрелостници не можем да обезпечим инженерните и педагогическите специалности, които изискват задълбочено изучаване на математика. Оттам страдат и индустриите, които дърпат икономиката. Няма как да имаме и добро икономическо образование без математика. Точно поради това вече я има и петицията за задължителна матура по математика“, коментира още Вълчев.

В момента завършилите успешно 12-и клас полагат задължително матура по български език и литература и по избираем предмет, за да получат диплома за завършено средно образование, с която да кандидатстват в университет.

"Като алтернативно решение на задължителната матура можем да насърчим полагането на матура по математика, физика и химия, като например се освободят от такси за обучение тези студенти, които са кандидатствали с оценката от тях“, каза още Вълчев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (38):
23.08.2024 Ето ги отговорите на втората матура
22.08.2024 Ето по кое произведение писаха зрелостниците на матурата по БЕЛ
22.08.2024 Вариант 10 на матурата по БЕЛ
07.08.2024 Ясни са резултатите от четвъртото класиране на гимназистите
03.08.2024 Заговориха за задължителна матура по математика за зрелостниците – причината е интересна
30.07.2024 МОН публикува резултатите от третото класиране за прием след 7-и клас
Още новини от Национални новини:
Трифонов: Македония е част от моето сърце като българин!
Донко Узунов е новият изпълнителен директор на ДКК
Антон Славчев остава шеф на антикорупционната комисия
Пребиха мъж заради паркомясто: Посегна ми с юмрук и ме удари, изк...
Радев: Историите на децата, преборили онкохематологични заболяван...
Специален анализ казва има ли нужда от трета лента на АМ "Тракия"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).