Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мечтата на българката да бъде булка отива в историята
Автор: Екип Varna24.bg 09:36 / 03.10.2012Коментари (2)692
© Impact Press Group
Мечтата на българката да бъде булка отива в историята. Жените у нас все по-рядко минават пред олтара, защото не считат брака за необходимост. Това сочат данни от Националната стратегия за младежта 2012-2020. 

"Ако доскоро жените в по-голяма степен се обявяваха в подкрепа на брака, то сега мнозинството и от мъжете, и от жените пренебрегват институцията на брака в еднаква степен", пише в документа. В резултат на тази тенденция силно нараства и броят на новородените извънбрачни деца.

Едва когато навършат 32 години пък, болшинството млади мъже напускат родния дом у нас. При дамите средната възраст
е 28 години, сочат още данните от доклада. Основната причина за дългото съжителство на младежите с родителите е липсата на финансова възможност да си купят жилище или да плащат наем. Интересът сред младите хора към четенето се срива. Интернет измести книгата като форма за прекарване на свободното време. Сериозни книги четат едва 16% от учениците, 29% от студентите, 13% от работещите и 8% от безработните младежи у нас. Почти всеки пети млад човек изобщо не притежава четива в дома си. Притеснително е също, че 45 на сто от младите изобщо не са спортували през последната година.

Междувременно обаче 80% от младежите между 15 и 24 години сърфират ежедневно в нета. Тревожен е и фактът, че всеки осми млад човек има намерения в обозримо бъдеще да емигрира. Над една четвърт от младите хора в страната определено проявяват интерес към временна трудова миграция в чужбина.

Продължава да нараства и делът на младите хора, които употребяват алкохол, като през 2011 г. той достига 38,7 на сто от хората на възраст между 15 и 24 години. Тийнейджърите пушачи пък са се увеличили с около 10 на сто за последните 2 години. Двойно са нараснали и младежите, употребяващи наркотици. През миналата година те са били 6.6 на сто, спрямо 2010 г., когато са били едва 3%.

Стряскащи са и данните за броя на осъдените младежи у нас. Над 20 000 млади хора са получили осъдителна присъда през 2011-а, което съставлява 50.8 на сто от общия брой на всички осъдени лица. Обикновено това са тийнейджъри, които рано са отпаднали от училище или са лишени от родителски надзор. Според данните от проучването върху 10% от младите хора не се упражнява родителски контрол.


Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За да се вземат мерки и държавата да няма закони само на хартия тази статия трябваше да види бял свят още през 1996г.От ерата на демокрацията до ден днешен нищо не се е променило.Всеки идва на власт,краде и се омита а мизерията остава за хората.Голяма част от крайните квартали на градовете са основно от работнически семейства.Иван Костов като разруши всичко и от заводите не остана и един винкел,какво да правят хората освен да емигрират?Работа по обява е невъзможно да намериш,а големите фирми перат пари и на практика нямат нужда от работна ръка.Пак нека се радват,че на тази мирезия има все още млади ентусиасти,които искат да създадат семейство.Прекланям се през тези герой на съвременна България.
+8
 
 
Кого ли тревожат тези факти? Във всеки случай не тези, които трябва. Ние като родители се тревожим, но понякога само тревогите не помагат. В много случай си безсилен да убедиш детето си, нямаш аргументи, да не емигрира, да не отива да учи в чужбина. Казваме си-дано е живо и здраво, нищо че е далеч и дано се върне. Тъжна статистика и сигурно истината е още по-печална.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: