Менда Стоянова: До края на седмицата ще има допълнения в указанията до НАП

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
14:46 / 08.03.2010
1086
До края на седмицата ще има допълнения в указанията до Националната агенция по приходите по отношение на осигуряването на съдружниците, изпълняващи и дейности като управители на фирмата. Това съобщи народният представител от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя допълни, че работна група от експерти от НАП и НОИ работи по детайлните текстове на указанието.

Указанието, което НАП е издало, не е детайлно и това е създало напрежението. В него не са разгледани различните хипотези, при които съдружниците осъществяват дейността по управление. Например в малките и средните фирми съдружниците не са ангажирани ежедневно през целия месец с управлението и в никакъв случай не може от тях да се изисква да се осигуряват върху минималния осигурителен праг за тази дейност между 700 и 800 лева за цял месец положен труд. Не е разгледан и въпросът, в който съдружниците осъществяват дейността по управлението на фирмата си без да получават възнаграждение за тази дейност - в случаите, в които това изрично е договорено в дружествения договор.

Кодексът за социално осигуряване с измененията му от 1.01.2010 г. предвижда осигуровките да се считат за дължими и в случаите, когато месечното възнаграждение за положен труд не е начислено и изплатено. Кодексът за социално осигуряване не предвижда начисления на осигуряването тогава, когато няма основание за начисляване на месечно възнаграждение, обясни народният представител от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Виж коментарите (3)

Още по темата (10):
22.03.2010 Отмениха спорното указание на НАП
15.03.2010 Красимир Стефанов: Протестът не може да е срещу спорното указание, защото аз го отмених
15.03.2010 200 души протестираха пред НАП Варна
15.03.2010 Протестите срещу НАП няма да спират
15.03.2010 Счетоводители и бизнесмени блокират движението пред НАП
11.03.2010 Превозвачи обещават: Протест пред НАП Варна ще има
Още новини от Национални новини:
Делян Пеевски: И днес независимостта и свободата на държавата ни ...
Рая Назарян: На днешния ден България поставя последния елемент в ...
Това е униформата, с която Фердинанд обявява независимостта
Историк: Думата "независимост" не трябва да я разглеждаме в ролят...
Рая Назарян присъства на празничната литургия в църквата "Св. 40 ...
Експерт: Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).