Милен Керемедчиев: България може да помогне на Украйна за оръжията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:00 / 02.10.2023
1420
България може да помогне на Украйна за възобновяване на производството на въоръжение от съветски тип. Това заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според него: "има изтъркване на усилията, които полага ЕС, както и от САЩ. Вижда се, че тази война (Русия-Украйна) ще продължи по-дълго от очакваното. Видяхте и изборите в Словакия какво показаха – доста проруски и пропутински партии спечелиха около 40% подкрепа".

Относно блокирането от Румъния на Австрия в НАТО заради Шенген, Керемедчиев каза: "Румъния явно ще свърши мръсната работа и на България този път".

По думите на Валерий Тодоров "има умора, разочарование, срив в очакванията колко ще продължи конфликтът Русия-Украйна. Ясно е, че тази офанзива, която се очакваше да даде бързи резултати, буксува. Затова се увеличава поддръжката с авиация от съседните страни, НАТО разполага самолети АУАКС за електронно разпознаване в Литва, самолети и противоракетни системи в Румъния, каза журналистът.

По думите му Американският конгрес е разделен в позицията си между двете камари по повод помощта за Украйна, която вероятно ще бъде временно отложена. "Въпросът е в какви обеми и с какво темпо ще се помага по-нататък. От това ще зависи и увереността, с която Украйна ще се отбранява. Прекалено големи тежки жертви в жива сила се дават в момента с идеята да се напредне на всяка цена", каза журналистът.

По отношение забраната за преминаване на руски автомобили през наша територия, Керемедчиев каза, че това няма нищо общо с темата за приема на страната ни в Шенген. "Няма да има огромен ефект върху санкциите. Руските граждани, които са тук с личните си коли, могат да пребивават в страната до 3 месеца. Унгария, Словакия нямат такива ограничения", каза той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4555):
10.10.2024 Посланикът на Полша: Засилваме граничния контрол, направихме ограда
08.10.2024 С ветрове от 250 км/ч: Ураганът "Милтън" се насочва към Флорида, издадени са заповеди за евакуация
04.10.2024 Отмениха полет от Франкфурт до София, технически проблем предизвика хаос на летищата в Германия
21.09.2024 Русия постави България в списъка си с държави, които налагат деструктивни нагласи, противоречащи на руските духовни и морални ценности
16.09.2024 Земетресение от 5,2 по Рихтер удари Румъния
02.09.2024 Млада жена запали руското знаме и написа "убийци"
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Прощаваме се с Николай Волев на 22 октомври
Не се чувствате добре? Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).