Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Милен Любенов за декларацията на ПП-ДБ: Предизборна кампания!
Автор: Йоланда Пелова 22:18 / 15.07.2024Коментари (0)1330
©
ПП-ДБ бяха изненадани, че вторият мандат попадна при тях и се опитват по някакъв начин да отиграят ситуацията. В опита им разчитам предизборна кампания, от гледна точка на бъдещите им стратегии, свързани със сигурните предсрочни парламентарни избори. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" политологът Милен Любенов.

По думите му не е много ясно какво предлагат ПП-ДБ  освен декларация, те заявяват, че корупцията е крайъгълен камък, който може да разреши политическата криза. "Девет месеца управляваха ПП-ДБ и ГЕРБ, но реални решения за борба с корупцията не бяха предприети. Скептичен съм, че в рамките на това Народно събрание, което е и най-проблематично поради разпадащи се политически партии, ще може да се получи  каквото и да е мнозинство в този парламент. Парламент, който създава временни комисии да разследва казуси, които са работа и задача на други органи, не може да произведе нищо", отбеляза Милен Любенов.

Той подчета, че процедурата в Конституцията по съставяне на правителство -  чл. 99 е ясна и ПП-ДБ трябва да дадат решение на въпроса, дали ще предприемат стъпки за търсене на подкрепа и създаване на мнозинство. "Това, което ни се предлага в момента е част от започналата вече предизборна кампания. ГЕРБ-СДС декларираха, че няма да подкрепят следващ мандат. Видно е, че в рамките на това Народно събрание, каквото и мнозинство да се създаде или опит да бъде съставено правителство, то няма да бъде устойчиво. По-доброто решение е да се отиде на поредни парламентарни избори".

Според Любенов никой не знае каква ще бъде ситуацията при едни нови избори: "Не знаем кои ще са участници в тези избори. Виждаме разнобой в политическите партии, разцепление, противоречия и в ПП-ДБ. Картината е много неясна и отсега да я коментираме и да правим някакви дългосрочни прогнози не е коректно", подчерта политологът.

Политологът добави, че разцеплението в ДПС има трайно отражение на политическата сцена. "Важно е да се види как ще се разреши този въпрос вътре в партията. Ако цялото партийно ръководство бъде отстранено от партията по-вероятно е ДПС да се консолидира по някакъв начин. Проблем може да създаде двувластието на върха от двамата съпредседатели. Този въпрос, трябва да се реши до предсрочните парламентарни избори, в противен случай има риск  ДПС да има проблем с регистрацията и по отношение на листите, и споровете за това кое е легитимното ръководство",  прогнозира политологът.

"Ситуацията в ПП-ДБ показва, че “Демократична България" са склонни да се направи опит за сформиране на правителство, докато “Продължаваме промяната" не виждат такава възможност. Сега са стигнали до някакво средно решение с тази декларация, но тя не разрешава основният въпрос - с кой те биха преговаряли от днес така, че да сформират правителство. В следващите дни ще се разреши въпроса и в петък президентът най-вероятно ще връчи втория мандат за съставяне на правителство, който няма да бъде изпълнен и ще бъде върнат", допълни Милен Любенов.



Още по темата: общо новини по темата: 714
21.08.2024 »
18.08.2024 »
17.08.2024 »
17.08.2024 »
17.08.2024 »
16.08.2024 »
предишна страница [ 1/119 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина Ален Делон
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: