Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Милиарди левове под "дюшеци и буркани", много от тези пари ще влязат в недвижими имоти и търговската мрежа
Автор: Екип Varna24.bg 13:02 / 26.06.2024Коментари (5)778
©
Приемането на еврото ще накара хората да обменят недекларираните си пари, което ще породи бум в продажбите на стоки и недвижими имоти. Очаква се това да започне около шест месеца преди датата за присъединяването на България и да продължи в месеците след това. Виждаме вече колко много растат продажбите както на дребно, така и на жилища. Но все още не може да говорим за балон на имотния пазар, а по-скоро за риск от балонизиране. За обслужването на около 30-40% от ипотечните кредити отиват около половината от доходите на кредитополучателите им. В условията на най-ниските лихви по ипотеките, се поставя въпросът за обслужването им, ако те се повишат, това коментира Георги Ангелов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Има растеж на покупателната способност на българите, който продължава и тази година. Това означава, че догодина данните ще покажат още по-добри резултати, каза Ангелов. Това се дължи на продължаващия ръст на доходите и намаляващата инфлация. Той допълни, че страната ни ще продължи да настига средноевропейското ниво, въпреки бавните темпове.

Често в обществото витае разбирането, че този ръст се дължи именно на по-богатата част от хората. Гостът обясни, че това е точно обратното, тъй като най-голям ръст на доходите се вижда при ниските заплати, докато във високоплатените сектори има застой, което обособява процес на настигане между заплатите. Това привлича и много чуждестранни работници на нашия пазар.

Интересната тенденция е, че се вижда и връщане на българите от чужбина, като за четвърта поредна година те са повече от напускащите страната. Бройката в полза на идващите не е голяма, но за първи път България обръща тренда. Гостът допълни, че очаква още повишения в средната работна заплата, а с приемането на еврото има тенденция за по-бърз ръст на възнагражденията.

Търговците на нехранителни стоки излязоха с позиция, твърдейки че нямат достатъчно време да се подготвят за приемането на еврото и че разходите средно на компания ще бъдат около 450 хил. евро. Гостът каза, че очаква подобни стойности, но допълни, че за големите компании тази сума е нормална и тя бива давана дори и при дадени данъчни промени. От друга страна, малките фирми няма да имат особен разход, а даже приемането на еврото може да се окаже благоприятно за тях, като спести разходи за обмен и преводи.

"Има и много пари в кеш в България в левове, които трябва по някакъв начин да се легализират и това става чрез магазини, недвижими имоти и т.н. В процеса на обмяна на лев за евро в следващите 1-2 години много от тези пари ще влязат точно в търговската мрежа и в недвижими имоти. Виждаме вече и колко много растат продажбите и на дребно, и на жилища. Според мен дори ще спечелят всички търговци, защото говорим за може би над 10 млрд. лева под дюшеци, които трябва да се извадят и да се обменят.“

Ефектът от влизането на тези 10 млрд. лева в икономиката тепърва ще бъде видян в статистиките. Гостът очаква, че след като има обявена дата за приемане на еврото, около 6 месеца преди това и няколко месеца след това ще видим бум на продажбите на стоки и недвижими имоти, тъй като в имотния сектор са големи обемите. Това подсказва, че може да видим ръстове на цените на имотите преди присъединяването в еврозоната.

Все още не може да говорим за балон на имотния пазар, но гостът вижда риск от балонизиране, заради огромните потоци ипотечни кредити, които го заливат. Вдигайки цените, много хора са изкушени да инвестират, за да не изпуснат привидно печеливш сектор. Гостът припомни ситуацията от 2007-2008 г. и обясни, че на пазара е нужно да има устойчиво развитие, вместо периоди на големи пикове и големи спадове.

"Повечето ипотечни кредити са стандартни, но има 30-40% дял на кредитите, в които над 50-60% от доходите на човека отиват за обслужване на кредита. При сегашните най-ниски в историята лихви, ако ти отива 60% от дохода за обслужване, ако лихвата се вдигне само с 2 пункта, целият доход ще отиде за обслужване. Лихвите по-ниски не могат да станат и това е рискът.“

  

Евентуално повишение на лихвите у нас би било бавно и малък диапазон

БНБ вероятно ще вземе мерки за жилищното кредитиране, но след време

 

Той допълни, че лихвите по кредитите у нас се формират по формула, която взема лихвите по депозитите и добавя надбавка. Но в момента ставките по депозитите са 0, което означава, че всяко движение може да бъде само нагоре. Това би вдигнало и цената за обслужване на ипотеките. Той допълни, че се вижда ръст от 24,4% на ипотечните кредити на годишна база за месец април, както и близо 50% ръст при лизингите за автомобили.

В краткосрочен план това потребление е добре за макроикономиката, като се вижда и събуждане на европейската икономика. Въпросът е дали след оптимизма ще дойде песимизъм, който да обхване потребителите.

"Всички двигатели на икономиката са нагоре. В следващите 1-2 години ще бъде възходящ целият икономически цикъл, което ще породи още повече оптимизъм.“

В САЩ се забелязва обратният ефект, след като страната претърпя години на ръстове и прегряване, сега се вижда, че Фед е принуден да държи лихвите високи, за да намали търсенето. Гостът очаква цикълът в северноамериканската страна да е обратен на прогнозирания подем в Европа. Това се дължи до голяма степен на ударите, които Европа понесе заради руската инвазия в Украйна и последвалия ръст на енергията, което не засегна САЩ.

Гостът смята, че политическият риск в страната е намалял и той не се отразява негативно на икономиката, тъй като липсва управление с пълен мандат, което да поеме даден курс на промяна в икономиката. Той допълни, че от друга страна е нужно стабилен кабинет и НС, за да бъдат изпълнени нужните процедури за влизане пълноправно в Шенген и еврозоната.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Само в България банките не дават никаква лихва по депозитите и влоговете, а ЕЦБ я увеличи на исторически високи нива. Иначе комисионите и процентите по ипотечни кредити са ужасяващо високи и важи само за българската банкова политика. Как да си внесат хората парите на влог като ако решат да ги ползват за всяко теглене им начисляват 2-3 лева минимум , а лихвите са нулеви?
на 26.06.2024 г.
0
 
 
Основна грешка на анализаторите е, че всичкия кеш го броят за "недекларирани пари". Тези очаквани 10 млрд лв под "дюшеци и буркани", които смятат, че ще влезнат в икономиката, просто ще станат 5 млрд евро. Освен това да не забравяме, че в банките и сега има над 87 млрд лева на влогове от гражданите. А по въпроса за лихвите: В Европа ще падат от 4,5% а в България ще се вдигат от 2,5% и ще се срещнат около 3-3,5%. Нищо страшно. Страшно е единствено дрънкането на оръжия от бюрократите в ЕС.
0
 
 
Така никога няма да изпълним инфлационния критерий. Ваденето на пари от дюшеците и харченето им само ще надува цените. Евро нанай.
0
 
 
Поредната статия за съживяване на пазара на недвижимите имоти, който е в застой от поне година...а еврото чука на вратата и не се вижда раздвижване! С над 30% свободни жилища в София, което е НАЙ-много от всички столици в Европа....познайте КАКВО СЛЕДВА с имотите (и в Пловдив и другите градове е така...че и по-зле)!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Косовският въпрос
Отношенията София-Скопие
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: