Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министерство на извънредните ситуации предупреждава за очаквани обилни снеговалежи
Автор: Екип Varna24.bg 19:13 / 03.01.2009Коментари (0)742
Започналият още на 03.01.2009 г. снеговалеж през нощта срещу 04.01.2009 г. ще обхване почти цялата страна. Най-късно ще завали в Североизточна България. По данни на МЦ на ВВС през целият ден ще е облачно и ще вали сняг. Количеството на валежа в Западна и Южна България ще е 15-20 см, а в Северна България ще е 8-12 см, а в планинските райони - 20-30 см. Снеговалежът силно ще затрудни придвижването с автомобили по пътищата.

В проходите видимостта ще бъде под 50 метра, намалена от силен снеговалеж и гъста мъгла. Ще се образуват и поледици. Вятърът ще бъде 6-9 м/секунда, от север-свевероизток, като привечер в Източна Бъ;гария ще е с пулсове до 10-15 м/секунда и там ще съществува реална опасност от снегонавявания.

Министерството на извънредните ситуации изпрати информацията за очакваните снеговалежи до областните управители, кметовете на общини и ръководители на териториални структури на централната изпълнителна власт, имащи задължения по плановете за СНАВР. Да се предприемат мерки за намаляване последствията за населението, се казва още в съобщението, както и кметовете на общини да предупредят пътно-поддържащите фирми за предприемане на действия съгласно метеорологичната обстановка.

Минимални температури: между -7 и -2 градуса.
Максимални температури: между -5 и 0 градуса.


Министерството на извънредните ситуации препоръчва:
• Необходимо е да се следи метеорологичния бюлетин предаван по радиото и по телевизията. Отложете пътуването ако не е наложително.
• Ако непременно трябва да тръгнете облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и храна.
• Ако решите да тръгнете с автомобил по възможност носете мобилен телефон, проверете дали има достатъчно гориво, въже, фенерче, лопатка и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
• Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, карайте бавно и внимателно, като спазвате временната маркировка поставена от контролните органи и пътни служби.
• Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили - маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ, Пътни служби и телефон 112. В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически.
• Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзнали части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда.
• Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването в най-близкото населено място. Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки, топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично. Носете лекарства и термос с чай или др. топли и подсладени напитки.




Още по темата: общо новини по темата: 11
22.02.2009 »
21.02.2009 »
31.01.2009 »
30.01.2009 »
30.01.2009 »
04.01.2009 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: