Министерството на туризма отличи ректора на УХТ проф. Пламен Моллов за принос в развитието на устойчивия туризъм

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
20:11 / 18.04.2023
846
Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе работна среща, посветена на темата за кадрите в туризма и устойчивото развитие на сектора, с проф. Пламен Моллов, ректор на Университета за хранителни технологии в Пловдив. Министър Димитров разговаря с проф. Моллов и с ръководството на университета за практиките в кулинарния туризъм, за мотивацията и задържането на младите специалисти в сферата на туризма, както и за богатия опит на университета, плод на 70-годишна традиция в сферата на общественото хранене и услугите в туризма, съобщиха от пресцентъра на Министерството

По повод 70-та годишнина от създаването на УХТ министър Димитров връчи на проф. Моллов отличие - реплика на българско златно съкровище и грамота за "налагане на висок стандарт и модернизация на системите за образование и квалификация на кадри в сферата на висшето образование", както и заради личния му принос в популяризирането на инициативата за утвърждаване на Бранд България.

На срещата с академичната общност министър Димитров подчерта голямата роля в национален мащаб на УХТ в подготовката на успешни кадри през годините, които и до днес работят активно за издигане на престижа на българския туризъм. Освен средище на научна специализирана дейност в сферата на кулинарния и винен туризъм, Пловдивският университет за хранителни технологии има особена роля и в развитието на едни от най-популярните и обичани практически инициативи и събития, които станаха запазена марка на Пловдив и района - ежегодните Дефилета на младото вино и фестивала “Вино и гурме", които превърнаха Стария град в средище не само на културния, но и на винения и кулинарния туризъм.

Министърът информира ръководството на УХТ за плановете на МТ да съдейства в организацията на важни за туризма събития - като възможността през 2024 Пловдив да е домакин на форум за приключенски туризъм и амбициите да се привлекат звезди на Мишлен за представители на български ресторанти. Бяха обсъдени и плановете за дигитална карта на България и включването в нея на национално меню като елемент от дестинацията - по подобие на националното меню, вече разработвано от УХТ.

Министърът подчерта, че за да има качествен туристически продукт, връзката между бизнеса и образованието е от ключово значение.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кредитите, които стигат до частните съдебни изпълнители, намалява...
Старт на делото срещу българите, обвинени в шпионаж в полза на Ру...
Напрежение в подлеза на СУ! Разбити са стъкла на заведение, на мя...
Младежи с черни качулки и маски са нападнали двама непълнолетни в...
Политолог: Българското общество разрушава основния консенсус – де...
Антон Златанов: Успяхме да притворим вратата на нелегалната мигра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).